Küpsetame küdooniat

Kreeta saarelt pärinevat küdooniat ehk aivat (ingl.k. quince) on juba iidsetest aegadest peetud kõrge toiteväärtuse ja heade raviomadustega viljaks. Toiteväärtuselt on küdoonia võrreldes õunaga oluliselt C-vitamiini rikkam. Küdoonia sisaldab rohkesti pektiini, mistõttu on ta hea vili moosideks (tarretub hästi). Küdoonia levinumad piirkonnad on Kesk-Aasia ja Kaukaasia (seda eksootilist puud on nähtud kasvamas ka Eestis). 

Küdoonia ei ole selles sisalduvate parkainete ja pektiinide rohke sisalduse tõttu toorelt söödav, sest on kõva, hapu ja mõrkjas. Küpsetatult on ta aga suurepärane ning temast saab valmistada pea kõike seda mida õunastki. Sügavkülmutamiseks küdoonia ei sobi.

Alljärgnevalt paar retsepti küdooniast.

Küpsetatud küdooniad

Maitsev ja lihtne viis küdooniate valmistamiseks. Küpsetatud küdooniaid võib serveerida näiteks kohupiimakreemi või vanillikastmega, aga ka hoopis kookides sees kasutada.

  • 2 küdooniat
  • 125g suhkrut
  • 2 pritsimata sidrunit
  • 1 vanillikaun
  • ca 500ml vett

Kuumuta ahi 180C kraadini. Koori küdooniad, poolita ja eemalda südamikud. Arvesta, et toored küdooniad on väga kõvad. Kalla suurde ahjuvormi vesi, lisa kahe sidruni mahl ja koor, poolitatud vanillikaun ning suhkur. Tõsta küdooniapoolikud ahjuvormi, lõikepool ülespoole ja vaata, et veetase ulatuks umbes 2cm kõrgusele. Kui on vähem, kalla juurde, kui on rohkem, ei juhtu midagi hullu.

Kata vorm kergelt fooliumiga ja küpseta umbes 2 tundi, poole peal küdooniaid ümber pöörates. Kui küdooniad on pehmed ja oranžikaspunased, on need valmis.

---

Küdooniavormikesed

  • 2 küpsetatud küdooniapoolikut
  • 40g suhkrut
  • 50g võid
  • 1 muna
  • 25g jahvatatud mandleid
  • 30g jahu
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit

Kuumuta ahi 200C kraadini. Määri võiga kaks ramekin-vormi. Nirista vormide põhja kaks lusikatäit siirupit, mis küdooniate küpsetamisel tekkinud. Nüüd poeta kummagi vormi sisse üks küdooniapoolik, lõikepind allapoole.

Hõõru või suhkruga, lisa muna ja sega hoolega. Sõelu kokku jahu ja küpsetuspulber. Puista mandlijahu, jahu+küpsetuspulber tainasse ja sega ruttu. Täida vormid tainaga ja pista ahju alumisse ossa. Küpseta 25 - 30 minutit. Vorme on lihtsam eemaldada kui need on veel kuumad.

Retseptid ja fotod: Elisa

Küdoonia tuvustuses on kasutatud materjali raamatust "Roosõielised Linda Petti köögis". 

22.03.2011
Kommentaarid
Lisa uus
Pille @ Nami-Nami |29.03.2011 10:42:36
Mina olen edukalt küdooniapüreed sügavkülma pannud - lapsele väga maitses
(täitsa suhkruvaba).
Ja kaks Inglismaalt tellitud küdooniapuud elasid mulluse
talve me hoovis kenasti üle, loodetavasti ka tänavuse. Ma olen aastaid
küdooniaid sügiseti turult otsimas käinud - nii mõnus oleks enda aiast neid
aromaatseid vilju korjata :)
Muidu olen teinud nii kompotti, marmelaadi (Dulce
de Membrillo), küpsetanud ahjus kui ka pahupidi küdooniakooke valmistanud -
ääretult mitmekülgne ja maitsev vili. Elisa retseptid jätan meelde..
Kommenteeri
Nimi:
 
Palume sisestada kood juuresolevalt pildilt.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."