Rikkalik toorjuustukook, mille täidiseks mahlane õunatäidis ja katteks soolakaramelline kreem, millel piparkoogivürtsidega karamellised pähklid.

Soolakaramell:
  • 0,8 dl suhkrut
  • 40 g võid
  • 1 dl 35% koort
  • 1 tl soolahelbeid
Koogipõhi:
  • 150 g piparkooke*
  • 50 g võid
Õunatäidis:
  • 5-6 õuna
  • 25 g võid
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
Toorjuustutäidis:
  • 400 g toorjuustu
  • 0,8 dl suhkrut
  • 1 muna
  • 1 spl 35% koort
  • 1 tl vanillipastat (või -suhkrut)
Vahukoor koogi katteks:
  • 1,5 dl 35% koort
  • 2 spl suhkrut
Karamellised pähklid:
  • 30 g sarapuupähkleid
  • 2 spl suhkrut
  • 0,5 tl kaneeli
  • 1/4 tl nelki
  • 1/4 tl ingveripulbrit
  • näpuotsaga muskaatpähklit
 

Kõigepealt valmista soolakaramelli kaste. Selleks pane suhkur paksupõhjalisse potti. Kuumuta kuniks suhkur on sulanud (ära lusikaga sega!) ja muutub välimuselt tuntavalt pruuniks ja lõhna poolest karamelliseks. Võta tulelt, lisa võitükid ja sega, kuniks või on sulanud. Lisa koor ja soolahelbed; sega, kuniks mass on ühtlane. Vajadusel tõsta tagasi tulele ja sega pidevalt, kuniks võimalikud suhkrutükid on sulanud. Tõsta jahtuma.

Järgmiseks valmista koogipõhi. Purusta küpsised peeneks jahuks ja sega sulavõiga. Kalla 20 cm-se koogivormi põhja ja suru lusikaseljaga ühtlaseks. Aseta külmkappi ootele.

Nüüd võta ette õunatäidis. Puhasta, koori ja tükelda õunad. Pane pannile sulama või, lisa suhkur ja kaneel ning õunatükid. Hauta õunu, kuniks need on kergelt pehmemaks läinud, aga mitte pudrused. Tõsta tulelt ja jahuta.

Toorjuustutäidiseks sega toasoe toorjuust, suhkur, muna ja koor ühtlaseks.

Võta külmikust koogipõhi ja aseta selle keskele õunatäidis. Tõsta selle peale 3-4 spl soolakaramellikreemi (ülejäänu kata kilega ja jäta toatemperatuurile). Kalla peale toorjuustutäidis ja küpseta 160-kraadises ahjus 35-40 minutit (kook on küps kui see veel keskelt õrnalt võdiseb). Lülita ahi välja, pane pajakinnas ahjuukse vahele ning lase koogil esmalt ahjus 1 tund jahtuda. Võta kook ahjust, jahuta toatemperatuurini ja seejärel 5-12 tundi külmikus.

Serveerimise päeval valmista karamellised pähklid. Selleks haki pähklid peenemaks. Sega läbi suhkur ja vürtsid ning pane paksupõhjalisse panni ning kuumuta kuniks suhkur on sulanud ja suhkur tuntavalt pruunikas. Lisa pähklid ja kuumuta kergelt läbi (pähklid hakkavad kuumas suhkrus kiiresti praksuma). Kalla mass küpsetuspaberile ja hõõru kiirelt õhukeseks laiali. Jahuta ja tükelda siis väiksemateks tükkideks.

Vahukooreks vahusta koor suhkruga. Eemalda kook koogivormist ja tõsta serveerimisalusele. Kata pealt vahukoorega, silu ühtlaseks. Kalla peale soolakaramellikreem ja pudista peale pähklipuru. Serveeri kohe.

* Piparkoogid võid asendada Digestive küpsiste ja 1/4 tl kaneeli seguga.

toorjuustu_ouna_2DSC_2790

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)