Keeks, milles sidrun tuleb maitses hästi esile ning teeb lihtsa õunakoogi pidulikumaks.

  • 150 g võid
  • 1,5 dl suhkrut
  • 2 muna
  • 3 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 1 suur õun, kooritud ja väikesteks kuubikuteks tükeldatud

Sidruniglasuur:

  • 0,5 sidruni koor ja mahl
  • 0,5 dl vett
  • 1 dl suhkrut

Kõigepealt valmista sidruniglasuur. Koori sidrun, eemalda kooretükkidelt valge osa ning haki kollane osa hästi peeneks. Võta pool sellest kogusest ning pane koos vee ja suhkruga väiksesse potti keema. Keeda pidevalt segades umbes 10 minutit. Lase jahtuda.

Lülita ahi sisse ja säti temperatuur 200 kraadi peale.

Hõõru toasoe või suhkruga vahule, lisa ükshaaval munad. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, vanillisuhkur ning lisa järk-järgult taignasse vahepeal hästi segades. Kõige lõpus sega taignasse väikesteks kuubikuteks lõigatud õun ning sidruniglasuuri valmistamisest üle jäänud hakitud sidrunikoor.

Vala taigen ümmargusse keeksivormi, mis on eelnevalt võiga hästi kokku määritud. Küpseta kooki ahjus umbes 35-40 minutit. Lase 5 minutit jahtuda, siis kummuta vaagnale. Nüüd tõsta glasuuri lusikaga koogile. Ära heitu, kui osa sellest mööda külgi alla voolab ja vaagnale jääb – nii saab ka koogi alumine osa hästi mahlaseks.

Jahtunult maitseb paremini.

Retsept ja foto: Maris Schryer (Perenaine.ee)