õunakook purukattega

See nostalgiline õunakook purukattega valmib uputatud pärmitaignast, mis annab tulemuseks hästi pehme ja kiiresti kerkiva taina. Siinne pärmitaigen on nn säästuvariant, ilma muna ja piimata, aga ka tavataigna kergitamisel saab n-ö uputamise meetodit kasutada. Kook on hea pehme ka järgmisel päeval.

Pärmitaigen:

• 450 g nisujahu
• 25 g presspärmi
• 2,5 dl vett (või piima)
• 0,75 dl suhkrut
• ¼ tl soola
• 3 sl toiduõli

Täidis:
• u 8 suuremat õuna
• 2–3 sl suhkrut
• 1–2 tl kaneeli

Purukate:

• 200 g nisujahu
• 1 dl suhkrut
• 100 g toasooja võid

Pärmitaigen. Hõõru presspärm 1 sl suhkruga vedelaks. Pane kaussi jahu, lisa käesoe vesi, lisa ülejäänud suhkur, sool ja pärmivedelik. Sega-sõtku ühtlaseks. Tõsta taigen märja marli peale ja keera kompsuks: seo marli pealt sõlmega kinni (mitte väga tugevasti, et jääks pisut kerkimisruumi). Täida suurem kauss külma veega ja uputa taignapall selle sisse – taigen vajub põhja. Taigen on kerkinud, kui see tõuseb pinnale (30–45 minuti pärast). Aseta marlikompsu vahele pannilabidas, millega taignat kinni hoida, kalla vesi ära ja riputa pannilabida abiga kausi kohale mõneks minutiks nõrguma.

Kummuta taigen marli pealt tagasi kaussi ning sega-sõtku juurde õli. Kui taigen on ühtlane, rulli see 35 x 40 cm suuruseks ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud 35 x 40 cm ahjuplaadile. Jäta ootele.

Täidis. Koori, puhasta ja tükelda õunad. Laota pärmitaignale. Raputa peale suhkrut ja kaneeli

Purukate. Sega purutaigna koostisosad käe abiga puruks ja laota õunte peale.

Küpsetamine. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit või kuniks kook on alt ja pealt tuntavalt pruun.

Retsept Eva Pärteli raamatust “Nostalgilised tordid ja koogid. Osa 2”, foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)