See on 2015. a. Türi Õunafestivalil parimaks õunakoogiks tunnistatud kook. Kook on maitsev ja rammus, koonerdatud siin millegagi pole. Põhi on õrnalt apelsini maitsega, vahel õunad ja kõige katteks magus ja krõbe mandlikate.

Põhi:
  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 apelsini riivitud koor
  • 0,5 apelsini pressitud mahl
  • 100 g võid
  • 400 g õunatükke
Kate:
  • 150 g mandlilaaste
  • 1 dl suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 dl 35% koort
  • 1 spl siirupit
  • 1 spl nisujahu

Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu, riivitud apelsinikoor, pressitud mahl ning sulatatud või. Määri tainas lahtikäivasse 24-cm ümmargusse vormi, aseta peale õunatükid. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit.õunakoogid_tosca2

Katte jaoks sega kastrulis mandlilaastud, suhkur, või, (vahustamata) koor, siirup ja jahu. Kuumuta keemiseni ja jätka keetmist keskmisel tulel pideval segades umbes 10 minutit, kuni segu on kuldse värvusega ja paksenenud. Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta 225-kraadises ahjus veel 5-10 minutit kuniks kate on pealt krõbe ja pruun. Serveeri jahtunult.

Nippe ja nõuandeid: Kui soovid tervet ahjuplaaditäit (30×35 cm) kooki, korruta kogused kahega.

Retsept: Merje Veeberg, Türi Õunafestivali võistluskookide 1.koht (väikeste muudatustega), foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)

Vaata ka: 2014. a. Türi Õunafestivali võidukook – kohupiima-õunakook purukattega