See on 2015. a. Türi Õunafestivalil parimaks õunakoogiks tunnistatud kook. Kook on maitsev ja rammus, koonerdatud siin millegagi pole. Põhi on õrnalt apelsini maitsega, vahel õunad ja kõige katteks magus ja krõbe mandlikate.

Põhi:

  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • 3 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 apelsini riivitud koor
  • 0,5 apelsini pressitud mahl
  • 100 g võid
  • 400 g õunatükke

Kate:

  • 150 g mandlilaaste
  • 1 dl suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 dl 35% koort
  • 1 spl siirupit
  • 1 spl nisujahu

Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu, riivitud apelsinikoor, pressitud mahl ning sulatatud või. Määri tainas lahtikäivasse 24-cm ümmargusse vormi, aseta peale õunatükid. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit.õunakoogid_tosca2

Katte jaoks sega kastrulis mandlilaastud, suhkur, või, (vahustamata) koor, siirup ja jahu. Kuumuta keemiseni ja jätka keetmist keskmisel tulel pideval segades umbes 10 minutit, kuni segu on kuldse värvusega ja paksenenud. Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta 225-kraadises ahjus veel 5-10 minutit kuniks kate on pealt krõbe ja pruun. Serveeri jahtunult.

Nippe ja nõuandeid: Kui soovid tervet ahjuplaaditäit (30×35 cm) kooki, korruta kogused kahega.

Retsept: Merje Veeberg, Türi Õunafestivali võistluskookide 1.koht (väikeste muudatustega), foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)

Vaata ka: 2014. a. Türi Õunafestivali võidukook – kohupiima-õunakook purukattega




Eelmine postitus
Prantsuse šokolaadikook
Järgmine postitus
Kohupiimakook rosinatega
10 Kommentaari

September 23, 2015

Sai ka see kook eile tehtud, no super hea. Seda jääkski sööma. Aitäh hea retsepti eest!


September 26, 2015

Millist siirupit kasutada?


    September 27, 2015

    Kasuta tavalist heledat suhkrusiirupit (Dansukker) või mett.


September 28, 2015

Väga maitsev kook! Mahlane ja mõnusa apelsininüansiga.


October 15, 2015

Tõesti ülihea kook; mahlane ja parajalt (loe: korralikult) rammus. Kattesse panin ise küll vahukoort rohkem (2 dl), kuna tundus muidu natuke kuivaks jääma. Apelsini maitse põhjas, hapukad õunad ja magus kate on suurepärane kombinatsioon! Aitäh hea retsepti eest!


April 11, 2016

[…] Ja igalühel oli oma töö. Mina tegin Õuna tosca kooki (RETSEPT) […]


August 11, 2018

Ülimaitsev kook, mahlane ja maitsekas. Sööjad kaloreid muidugi lugeda ei tohi 🙂 Ühe eelneva kommentaariga sarnaselt läks minulgi kattesse vahukoort retseptis märgitust rohkem.


August 15, 2018

[…] Idee siit. […]


September 5, 2018

Ma pean seda kooki saama! Kas paremini maitseb, kui teha eelmisel õhtul valmis või enamvähem värskelt?


    September 5, 2018

    Maitseb niisama hea värskelt kui järgmisel (ja ülejärgmisel!) päeval. Head küpsetamist!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Prantsuse šokolaadikook

See hästi šokolaadine šokolaadikook prantsuse koogiklassikast valmib õige lihtsasti. Võib teha ka ilma marjadeta, kuid just vaarikas sobib selle koogi juurde imehästi. Koogi juurde paku värsketest vaarikatest tehtud toormoosi.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.