See on 2015. a. Türi Õunafestivalil parimaks õunakoogiks tunnistatud kook. Kook on maitsev ja rammus, koonerdatud siin millegagi pole. Põhi on õrnalt apelsini maitsega, vahel õunad ja kõige katteks magus ja krõbe mandlikate.
Põhi:
- 3 muna
- 1,5 dl suhkrut
- 3 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 0,5 apelsini riivitud koor
- 0,5 apelsini pressitud mahl
- 100 g võid
- 400 g õunatükke
Kate:
- 150 g mandlilaaste
- 1 dl suhkrut
- 100 g võid
- 1 dl 35% koort
- 1 spl siirupit
- 1 spl nisujahu
Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa jahu ja küpsetuspulbri segu, riivitud apelsinikoor, pressitud mahl ning sulatatud või. Määri tainas lahtikäivasse 24-cm ümmargusse vormi, aseta peale õunatükid. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit.
Katte jaoks sega kastrulis mandlilaastud, suhkur, või, (vahustamata) koor, siirup ja jahu. Kuumuta keemiseni ja jätka keetmist keskmisel tulel pideval segades umbes 10 minutit, kuni segu on kuldse värvusega ja paksenenud. Vala eelküpsetatud põhjale ja küpseta 225-kraadises ahjus veel 5-10 minutit kuniks kate on pealt krõbe ja pruun. Serveeri jahtunult.
Nippe ja nõuandeid: Kui soovid tervet ahjuplaaditäit (30×35 cm) kooki, korruta kogused kahega.
Retsept: Merje Veeberg, Türi Õunafestivali võistluskookide 1.koht (väikeste muudatustega), foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Vaata ka: 2014. a. Türi Õunafestivali võidukook – kohupiima-õunakook purukattega
Margit
Sai ka see kook eile tehtud, no super hea. Seda jääkski sööma. Aitäh hea retsepti eest!
Riina
Millist siirupit kasutada?
Eva@Perenaine
Kasuta tavalist heledat suhkrusiirupit (Dansukker) või mett.
Evelyn
Väga maitsev kook! Mahlane ja mõnusa apelsininüansiga.
Virve
Tõesti ülihea kook; mahlane ja parajalt (loe: korralikult) rammus. Kattesse panin ise küll vahukoort rohkem (2 dl), kuna tundus muidu natuke kuivaks jääma. Apelsini maitse põhjas, hapukad õunad ja magus kate on suurepärane kombinatsioon! Aitäh hea retsepti eest!
Food is life :D ….. – theproudking
[…] Ja igalühel oli oma töö. Mina tegin Õuna tosca kooki (RETSEPT) […]
Jana
Tegin ka aga minu jaoks jäi kuiv.Õunad peaks taignasse panema mitte peale .Aga tegin koogi pooleks,lisasin vahukoort ja marju vahele.
Mari
Ülimaitsev kook, mahlane ja maitsekas. Sööjad kaloreid muidugi lugeda ei tohi 🙂 Ühe eelneva kommentaariga sarnaselt läks minulgi kattesse vahukoort retseptis märgitust rohkem.
Õuna-tosca kook | Cook the day away!
[…] Idee siit. […]
Kristi
Ma pean seda kooki saama! Kas paremini maitseb, kui teha eelmisel õhtul valmis või enamvähem värskelt?
Eva@Perenaine
Maitseb niisama hea värskelt kui järgmisel (ja ülejärgmisel!) päeval. Head küpsetamist!
Reet
Ülihea kook! Juba mitmendat aastat õunaajal tulen siia retsepti kaema. 🙂
Heli
Miks kattesse jahu on vajalik, minu retseptis jahu ei ole ja seetõttu ei saa selle vajalikkusest aru.
Perenaine
Jahu aitab katte konsistensi paksust reguleerida. Kui Sulle maitseb nii nagu Sinu retseptis on, siis jätka nii 🙂