Rikkalik toorjuustukook, mille täidiseks mahlane õunatäidis ja katteks soolakaramelline kreem, millel piparkoogivürtsidega karamellised pähklid.
Soolakaramell:
- 0,8 dl suhkrut
- 40 g võid
- 1 dl 35% koort
- 1 tl soolahelbeid
Koogipõhi:
- 150 g piparkooke*
- 50 g võid
Õunatäidis:
- 5-6 õuna
- 25 g võid
- 2 spl suhkrut
- 0,5 tl kaneeli
Toorjuustutäidis:
- 400 g toorjuustu
- 0,8 dl suhkrut
- 1 muna
- 1 spl 35% koort
- 1 tl vanillipastat (või -suhkrut)
Vahukoor koogi katteks:
- 1,5 dl 35% koort
- 2 spl suhkrut
Karamellised pähklid:
- 30 g sarapuupähkleid
- 2 spl suhkrut
- 0,5 tl kaneeli
- 1/4 tl nelki
- 1/4 tl ingveripulbrit
- näpuotsaga muskaatpähklit
Kõigepealt valmista soolakaramelli kaste. Selleks pane suhkur paksupõhjalisse potti. Kuumuta kuniks suhkur on sulanud (ära lusikaga sega!) ja muutub välimuselt tuntavalt pruuniks ja lõhna poolest karamelliseks. Võta tulelt, lisa võitükid ja sega, kuniks või on sulanud. Lisa koor ja soolahelbed; sega, kuniks mass on ühtlane. Vajadusel tõsta tagasi tulele ja sega pidevalt, kuniks võimalikud suhkrutükid on sulanud. Tõsta jahtuma.
Järgmiseks valmista koogipõhi. Purusta küpsised peeneks jahuks ja sega sulavõiga. Kalla 20 cm-se koogivormi põhja ja suru lusikaseljaga ühtlaseks. Aseta külmkappi ootele.
Nüüd võta ette õunatäidis. Puhasta, koori ja tükelda õunad. Pane pannile sulama või, lisa suhkur ja kaneel ning õunatükid. Hauta õunu, kuniks need on kergelt pehmemaks läinud, aga mitte pudrused. Tõsta tulelt ja jahuta.
Toorjuustutäidiseks sega toasoe toorjuust, suhkur, muna ja koor ühtlaseks.
Võta külmikust koogipõhi ja aseta selle keskele õunatäidis. Tõsta selle peale 3-4 spl soolakaramellikreemi (ülejäänu kata kilega ja jäta toatemperatuurile). Kalla peale toorjuustutäidis ja küpseta 160-kraadises ahjus 35-40 minutit (kook on küps kui see veel keskelt õrnalt võdiseb). Lülita ahi välja, pane pajakinnas ahjuukse vahele ning lase koogil esmalt ahjus 1 tund jahtuda. Võta kook ahjust, jahuta toatemperatuurini ja seejärel 5-12 tundi külmikus.
Serveerimise päeval valmista karamellised pähklid. Selleks haki pähklid peenemaks. Sega läbi suhkur ja vürtsid ning pane paksupõhjalisse panni ning kuumuta kuniks suhkur on sulanud ja suhkur tuntavalt pruunikas. Lisa pähklid ja kuumuta kergelt läbi (pähklid hakkavad kuumas suhkrus kiiresti praksuma). Kalla mass küpsetuspaberile ja hõõru kiirelt õhukeseks laiali. Jahuta ja tükelda siis väiksemateks tükkideks.
Vahukooreks vahusta koor suhkruga. Eemalda kook koogivormist ja tõsta serveerimisalusele. Kata pealt vahukoorega, silu ühtlaseks. Kalla peale soolakaramellikreem ja pudista peale pähklipuru. Serveeri kohe.
* Piparkoogid võid asendada Digestive küpsiste ja 1/4 tl kaneeli seguga.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Gerli
Üks mu lemmikkooke, mis teie retseptikogust proovinud olen. Parajalt nokitsemist ja maitseb imeliselt!
kaire
ehtne jõuluaja pidulik kook, maitses suurepäraselt
Helen
Väga efektne kook. Tegin jõululaupäevaks ja kõik jäid väga rahule. Õun ja toorjuust toimivad koos üllatavalt hästi. Kahtlesin alguses vahukoore kihi vajalikkuses, aga tagantjärgi leian, et see õigustas end kindlasti. Lisas välimusele juurde, aga ka maitset tegi luksuslikumaks. Karamellkaste tuli pärast või lisamist ikkagi tulele tagasi panna, alles siis saavutas see mul õige konsistentsi. Mul oli vaja kooki transportida ja süüa mitme tunni pärast. Vaadates kõiki neid kihte, mida juustukoogi peale tuli panna, tekkis kahtlus, kas kook transpordile vastu peab. Seega lisasin vahukoore ja karamellkreemi koos pralineega alles kohapeal. Kahtlustan, et see oli õige otsus. Kuna mul oli vaja suuremat kooki, siis tegin selle 24 cm vormis, kõik koostisosad va küpsisepõhja omad korrutasin 1,5-ga. Põhja jaoks oli 20 cm vormi kogus täiesti paras.
Õuna-martsipani kook 2 ‹ Perenaine.ee – retseptid
[…] Serveeri näiteks soolakaramelli kastmega (retsept siin). […]
Helina
Lihtsalt mega hea kook! Toorjuustu osa tegin topelt, et kook liiga madal ei tuleks. Soolakaramell läks liig apaksuks ning hiljem serveerimisel väga ilusti kasutada ei saanud, aga maitses hästi. Tegin esimest korda ja võibolla läks midagi valesti. Nikerdamist omajagu, aga tulemus seda väärt!
Eva@Perenaine
Aitäh, Helina! Soolakaramell jäi siis natuke liiga kauaks tulele, selle õige konsistensi saavutamise saadki harjutamise käigus kätte.