Klassikalised vastlakuklid – kardemonirohke sai ning täidiseks vahukoor ja vaarikamoos. Sellest kogusest saad 12 kuklit.

  • 2,5 dl piima
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 1 munakollane
  • 0,5 tl soola
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5-1 tl kardemonipulbrit
  • 7 dl nisujahu
  • 100 g võid

Täidiseks:

  • 3-4 spl vaarikamoosi
  • 2 dl vahukoort
  • 3-4 spl suhkrut

Määrimiseks:

  • 1 muna

Pärmitainaks lahusta kuivpärm u 40-kraadise piima sees. Pane kaussi jahu, lisa pärmi-piima vedelik, toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon. Sõtku taigen ja kui see on ühtlane ning tuleb käte küljest lahti (u 10-12 minutit) ning lisa toasoe või. Sõtku taigen ühtlaseks.

Raputa tainale kergelt jahu, kata rätikuga ja tõsta sooja kohta (u 25 kraadi) tunniks ajaks kerkima.

Kuklite vormimiseks kummuta kerkinud taigen jahusele tööpinnale. Jaga tainas 12 tükiks ja vormi igast tükist ümar kuklike nii, et veeretad seda peopesa ja tööpinna vahel. Toimi nii ka teiste tükkidega. Tõsta pallikesed ahjuplaadile, kata kergelt kilega ning jäta veel pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 220-kraadises ahjus u 10-12 minutit. Võta ahjust ja jahuta.

Kuklite kokkupanemiseks lõika pätsidel (sakilise) noaga maha “mütsike” ning uurista välja saiakese sisu. Mida rohkem välja uuristad, seda rohkem täidist saad lisada. Aseta augukesse vaarikamoosi (u 2 tl). Vahusta koor suhkruga ning tõsta kondiitrikotti. Pigista moosi peale täidis. Aseta “mütsikesed” uuesti peale ja raputa üle tuhksuhkruga.

Nippe ja nõuandeid: Kui soovid teha roosakat täidist, sega vahukoore hulka näiteks püreestatud mustsõstra toormoosi (vt pilt).

vastlakuklid
Vastlakuklid roosa täidisega, foto: Elisa Koor

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)