Klassikalised vastlakuklid – kardemonirohke sai ning täidiseks vahukoor ja vaarikamoos. Sellest kogusest saad 12 kuklit.
- 2,5 dl piima
- 1 pakk kuivpärmi
- 1 munakollane
- 0,5 tl soola
- 1 dl suhkrut
- 0,5-1 tl kardemonipulbrit
- 7 dl nisujahu
- 100 g võid
Täidiseks:
- 3-4 spl vaarikamoosi
- 2 dl vahukoort
- 3-4 spl suhkrut
Määrimiseks:
- 1 muna
Pärmitainaks lahusta kuivpärm u 40-kraadise piima sees. Pane kaussi jahu, lisa pärmi-piima vedelik, toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon. Sõtku taigen ja kui see on ühtlane ning tuleb käte küljest lahti (u 10-12 minutit) ning lisa toasoe või. Sõtku taigen ühtlaseks.
Raputa tainale kergelt jahu, kata rätikuga ja tõsta sooja kohta (u 25 kraadi) tunniks ajaks kerkima.
Kuklite vormimiseks kummuta kerkinud taigen jahusele tööpinnale. Jaga tainas 12 tükiks ja vormi igast tükist ümar kuklike nii, et veeretad seda peopesa ja tööpinna vahel. Toimi nii ka teiste tükkidega. Tõsta pallikesed ahjuplaadile, kata kergelt kilega ning jäta veel pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Pintselda pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 220-kraadises ahjus u 10-12 minutit. Võta ahjust ja jahuta.
Kuklite kokkupanemiseks lõika pätsidel (sakilise) noaga maha “mütsike” ning uurista välja saiakese sisu. Mida rohkem välja uuristad, seda rohkem täidist saad lisada. Aseta augukesse vaarikamoosi (u 2 tl). Vahusta koor suhkruga ning tõsta kondiitrikotti. Pigista moosi peale täidis. Aseta “mütsikesed” uuesti peale ja raputa üle tuhksuhkruga.
Nippe ja nõuandeid: Kui soovid teha roosakat täidist, sega vahukoore hulka näiteks püreestatud mustsõstra toormoosi (vt pilt).
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Paula
Väga maitsvad! Aga jahu läks küll rohkem kui retsepti järgi, et taigen käte külge ei jääks.
Kerli
Proovisin järele ja väga head jäid. Oodates kuklite jahtumist olen juba kaks niisama soojalt ära söönud 🙂
Birgit
Ma ka täna proovisin järgi… superhead tulid! Aitäh jagamast!
Laura
Oehhh, ma ei ole iial nii häid vastlakukleid saanud kui nüüd, selle retsepti järgi tehes, terve pere matsutas 🙂 Suured Tänud 🙂
Ludmilla
Mina olengi kogu oma pika eluea jooksul vaid sellised vastlakukleid teinud. Kui pole vastlad, siis sama taigna koostisega ka plaadil teekooki, vahele kas vahukoor või kohupiim. Muideks väga maitsev.
Vastlakuklid ja muud vaaritamised – Kadri Raag
[…] küpsetatud. Neist unistasin küll vist kohe pärast aastavahetust. Esimese plaaditäie tegin piimaga retsepti ja teise keefiriga retsepti järgi. Teises retseptis on ka videolink, mis õpetab, kuidas ilus […]