Keedukreemikook hapukoore-muretainast.

Taigen:
  • 200 g võid
  • 200 g hapukoort
  • 5 dl nisujahu
  • 1 tl soola
Kreem:
  • 1 l piima
  • 2,5 dl suhkrut
  • 4 sl nisujahu
  • 4 suurt muna
  • 75 g võid
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • soovi korral ka 1 dl mõnd hapukat moosi

Taina jaoks haki suures kausis jahu, või  ja sool. Lisa  hapukoor. Mudi tainas ühtlaseks massiks. Keera kilesse ja hoia külmas vähemalt üks tund.

Valmista kreem. Kuumuta potis pidevalt segades piim ja suhkur. Vispelda teises kausis munad ja jahu ühtlaseks. Vala munasegu keeva piima hulka ja alanda kuumust, jätka segamist. Kui kreem on paksenenud, tõsta pott tulelt. Lisa või, sega ühtlaseks ja jahuta pott külmaveevannis. Maitsesta vanillisuhkruga.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Jaga taigen 5-6 tükiks. Rulli taignatükid jahusel laual ükshaaval ümmargusteks, õhukesteks ketasteks või neljakandilistelt, olenevalt vormi suurusest, millese pärast koogi teed.

Toksi kahvliga tainasse augud. Küpseta põhjad ükshaaval või paarikaupa 8-10 minutit, kuni nad on pruunikad, pealmine kiht küpseta pisut tumedamaks.

Määri küpsenud ja jahtunud põhjade vahele kreemi, ühe kihi vahele soovi korral (kuigi klassikalise Napoleoni vahele moosi ei lisata!) lisaks kreemile ka mõnda hapukat moosi. Kõige pealmine kiht pudista peeneks ja puista tordile. Hoia kooki üleöö külmas, siis jõuab see läbi imbuda.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)