Sõna otses mõttes õhkkerged ja suussulavad maiustused, mille valmistamine võib alguses tunduda keerukas, aga on tegelikult päris lihtne.

  • 3 munavalget keskmise suurusega munadest, umbes 120 g
  • 220 g suhkrut
  • 100 ml vett
  • 2 tl vedelat glükoosi
  • 12 g želatiini
  • 85 ml granadillimahla
Katteks:
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 100 g maisitärklist

Määri vorm õrnalt õli või muu rasvainega (et kile paigal püsiks), kata kogu vorm toidukilega ning silu hästi siledaks. Vormi põhja kile peale puista ühtlane kiht tuhksuhkru-maisitärklise segu ja jäta 20 x 20 cm suurusega vorm ootele.

Pane potti 175 g suhkrut, 100 ml vett, glükoos ja keeda. Sega želatiin granadillimahla hulka ja soenda segu vesivannil aeg-ajalt segades kuni želatiin on sulanud. Kui siirupi temperatuur jõuab 118 kraadini, siis hakka natukese soolaga munavalgeid vahustama. Pehmete tippude faasis lisa munavalgevahule ülejäänud suhkur ning vahusta edasi. Kui siirupi temperatuur jõuab 127 kraadini, tõsta pott tulelt ja sega siirupi hulka želatiini-mahla segu. Seejärel kalla kogu kuum segu peene joana munavalgevahu hulka samal ajal edasi mikserdades. Jätka vahustamist veel umbes 10 minutit kuni vahukommisegu hakkab paksenema.

Kalla ettevalmistatud vormi ja silu pealt kuuma noa või koogilabidaga ühtlaselt siledaks. Tõsta külmkappi tahenema. Valmis vahukommimassist lõika kuuma noaga soovitud kujundid, veereta neid tuhksuhkru-maisitärklise segus, liigne raputa maha.

Nippe ja nõuandeid: granadillimahla võid asendada mõne muu hapuka mahlaga.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)