Pavlova on Austraaliast pärit küpsetis, mis koosneb munavalgest, suhkrust, tärklisest ja veiniäädikast (vaata meie retsepti siit). Pav (nagu seda hellitavalt kutsutakse) on peaaegu et kohustuslik magustoit austraallaste pidulaual. Vahendame Pavlova küpsetamiseks nippe Austraalia ajakirjadest Delicious ja Donna Hay (detsember 2015).

 

Munavalgemass mikserda korralikult vahtu ja sedasi, et (peeneteraline!) suhkur oleks täielikult lahustunud. See võtab aega ca 15-20 minutit. Peata mikseri töö ja võta munavalgemassi pisut näppude vahele. Kui tunned munavalgevahu sees ikka veel suhkruterasid, jätka mikserdamist kuniks need on täielikult kadunud.

Pavlovat võid isegi sütega köetaval grillil küpsetada! Kasuta ümmargust, pealt kaanega suletavat grillahju. Eelkuumuta grillahi sedasi,  et kui suled kaane, on sees ca 150 kraadine kuumus. Aseta sütele mõned mündioksad, tõsta kuumakindla aluse peal valmis vahustatud kook grillile, kata kaanega ja küpseta ca tunnike. Grillil küpsetatud Pavlova on pealt pruunikas, nagu leeklambiga kõrvetatud.

Austraallased kaunistavad Pavlovat üsna lihtsalt – vahustavad koore (ilma suhkruta!) ja niristavad peale värskete passioniviljade sisu. Passioniviljasid (granadillid) kasvatatakse Austraalias palju ja need on koogi jaoks sobivalt hapukad.

Jõulude ajal on levinud ka vürtsidega versioonid – näiteks vürtsitatud virsikutega. Pane suhkur, piparkoogivürtsid ja passionipüree pannile ning keeda kuniks mass pakseneb. Aseta õhukeseks viilutatud virsikud vürtsisegu sisse ja jäta tunnikeseks hauduma. Tõsta koogile kui need on jahtunud.

Pavlova ei pea alati tavaline ümmargune olema. Tee sellest ristkülikukujulisi kahekihilisi torte, pane kreemi vahele. Või valmista all pildil olev siiru-viiruline pavlova. Selleks joonista CD markeriga küpsetuspaberile 20 cm-ne ring, keera paber pahupidi ja aseta ahjuplaadile. Tõsta Pavlova taigen selle sisse ja vormi spaatliga koonusekujulisemaks (alt suurem läbimõõt ja ülalt väiksem). Võta spaatel ja tõmba alt ülesse külje peale triipusid. Küpseta nii nagu tavaliselt Pavlovat tehakse.

perenaine_pav tegemine DSC_3405

Pavlova (retsept: Donna Hay)

  • 225 ml munavalgeid (ca 6 munavalget)
  • 330 g peeneteralisemat suhkrut
  • 1,5 tl valge veini äädikat
  • 375 ml 35% koort
  • 125 g värskeid vaarikaid
  • 250 g värskeid kirsse
  • pealeraputamiseks tuhksuhkrut

Eelkuumuta ahi 150 kraadini. Aseta munavalged kaussi ja hakka neid mikserdama. Kui mass on vahune, hakka lisama suhkrut, ühe supilusikatäie kaupa, massi samal ajal edasi vahustades. Järgmine supilusikatäis suhkrut lisa alles ca 30 sekundi pärast. Jätka vahustamist kuniks kogu suhkur on lahustunud ning mass tugev. Lisa äädikas ja vahusta veel ca 4 minutit.

Aseta munavalgemass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi sellest spaatliga ca 20 cm-se suurune ring. Pane Pavlova ahju, alanda ahju temperatuur 120 kraadini ja küpseta seda 1 tund ja 30 minutit kuniks see on pealt katsudes krõbe. Lülita ahi välja ja lase Pavloval ahjus täielikult maha jahtuda.

Vahusta koor tugevaks vahuks. Aseta Pavlova koogialusele ja kata koore, vaarikate ja kirssidega. Raputa peale tuhksuhkrut. Sellest kogusest jätkub ca 10-le inimesele.