Blogi / jõuluküpsetised / 12/01/2017

Piparkoogitaigen Vaata Kööki saatest

Aasta siis oli 1988! 4. detsembril kandis Lilian Kosenkranius ette selle piparkoogitaina retsepti. See tuli kiiruga tele-ekraanilt maha kirjutada. Loodetavasti sai alljärgnevates märkmetes kõik õigesti kirja.

piparkoogidPiparkoogitaigen (2 kg)

Siirup:

  • 150 g suhkrut
  • 1/4 l vett
  • 500 g suhkrut

Taigen:

  • 250 g rasvainet
  • 150 g hapukoort
  • 3 munarebu
  • 1 tl kardemoni
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl nelki
  • Apelsinikoort
  • 2 tl soodat
  • 2 tl sidrunhapet
  • veidi soola
  • 1 kg nisujahu

Pruunista 150 g suhkrut. Lisa kuum vesi ning jäta keema. Sega juurde ülejäänud suhkur ja kuumuta, kuniks sellest saab siirup. Jahuta kiiresti külmas veevannis. Lisa maitseained, tükeldatud rasvaine, munad, hapukoor ning jahu.

Meie lugeja Koidu kirjutas, et tema teeb selle retsepti järgi piparkooke tänaseni! Koidu tähelepanekuid selle taina tegemisel:

“Suhkru pruunistamiseks oleks ideaalne malmpann (vee lisamisel olla ettevaatlik – pritsib). Vesi lisada sabaga nõu abil kraanikausi kohal. Siirupit hoida pliidil kuni suhkur panni küljest lahti tuleb, siis lisada ülejäänud suhkur ja jätta siirup keema. Kui vaht peale tuleb, asetada nõu külma vette jahtuma. Kergitusained segada vähese jahuga. Maitseaineid võtta 10g/kg kohta. Kasutada võib ka sukaadi, laste puhul piisab ka ainult tumedast suhkrust. Maitseained lisada kuumale siirupile, samuti või ja margariin. Hapukoor, munad ja jahu lisada pisut jahtunud segule (tükkide ärahoidmiseks lisada jahu väikestes kogustes). Segada korralikult läbi. Mina teen tainast veenõusse asetatud kõrgemas potis.” 




Eelmine postitus
Piparkoogitaigen
Järgmine postitus
Šokolaadi-karamelliruudud
2 Kommentaari

January 6, 2015

Klassika. Parimad piparkoogid tulevad sellest taignast. Meie pere lemmik juba mitmendat aastat 🙂


December 2, 2016

Super tuli. Mu esimene piparkoogi tegu, kus on muna ja hapukoor. Siiani olen teinud taigent munata ja hapukooreta. Mõnus nostalgiline krõpsutamine.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Piparkoogitaigen

Klassikaline piparkoogitaigen. Sellest kogusest saad 1 kg tainast. Valmista see 2-3 nädalat enne jõule, et taigen kenasti vürtsikas saaks.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.