Koogi pidulik välimus pisut eksitab; kook maitseb argipäevaselt kodune: pehme keeksine põhi kaetud mahlaste marjadega. Ploom ja vaarikas annavad tulemuseks maitsva koosluse.

  • 100 g võid (80g+20g)
  • 4 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1/4 tl soola
  • 1 tl kaneeli
  • 3 munakollast
  • 1,5 dl hapukoort
  • 1,5 dl suhkrut + 2 tl demerera suhkrut
  • 10-12 ploomi
  • Peotäis vaarikaid (kasutasin külmutatud)

Sulata 20 g võid, kalla see lahtikäiva vormi põhja. Raputa vormi põhja ühtlase õhukese kihina demerera suhkur. Poolita ploomid, eemalda kivid. Pane ploomid vormi põhja, lõigatud pool allapoole. Suru ploomid tugevasti üksteise vastu. Vahed täida vaarikatega.

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ükshaaval juurde munakollased, vahusta. Lisa hapukoor ning jahu, mis on eelnevalt kuivainetega läbi segatud. Tõsta tainas (see peab olema muffini-taina paksune) marjade peale ning silenda seda pealt spaatli või lusikaga.

Ploomide vedelik hakkab küpsetamisel lahtikäivast vormist lekkima, mistõttu vooderda vorm väljaspoolt kahekordse fooliumiga ja pane igaks juhuks ka ahjuplaat resti alla. Küpseta kooki 180-kraadises ahjus tund aega. Enne sööma asumist tuleb kook tagurpidi keerata – seda saab edukalt teha siis kui kook on tunnikese jahtunud.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)