porrupirukas pärmitaigen külmal meetodil

Paksupõhjalisel, ent see-eest õhulisel pärmitainal valmiv pirukas porru ja juustuga. Taigen valmib nn uputatud pärmitaina meetodil.

Pärmitaigen:

  • 300 g nisujahu
  • 1 pk kuivpärmi
  • 1,5 dl 40-kraadist vett
  • 1 spl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 muna
  • 100 g võid

Täidis:

  • 1 suur porru
  • 50 g kõvemat juustu
  • 1 muna
  • soola, pipart

Pärmitainaks pane või sulama ja jahuta ca 40 kraadini. Sega jahu, kuivpärm, sool ja suhkur. Lisa kuivainete sisse vesi ja muna ning sega ühtlaseks. Lisa või ning sõtku taigent kuniks see on ühtlane. Taigen tuleb vedelavõitu, ära rohkem jahu lisa.

Tõsta taigen marli sisse ja seo marli pealt kinni arvestusega, et tainale jääks ka pisut kerkimisruumi. Aseta tainapall külma veega täidetud potti nii, et taigen oleks üleni vee sees. Lase tainal sedasi 45 minutit kerkida. Taigen tõuseb selle aja jooksul pinnale.

Vahepeal valmista täidis. Haki porru ja prae seda madalal kuumusel õlis. Jahuta, sega (toore) munaga ja maitsesta soola-pipraga. Riivi juust.

Tõsta taigen koos marliga mõneks minutiks nõrguma. Eemalda marli ja suru taigen näppudega ca 35×20 cm suurusesse vormi nii, et ääred jääksid kõrgemad. Aseta põhja peale porrutäidis ja raputa peale juust. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 20-25 minutit kuniks taigen on pealt ja alt kenasti pruun.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)