Pirukas noortest kasvueas porganditest, maitsestatud kitsejuustu ja salveiga.

Pirukatainas:
  • 2,5 dl nisujahu
  • 100 g võid
  • 100 g hapukoort
  • 0,5 tl soola
Täidis:
  • 500 g värskeid, kasvueas porgandeid
  • 100 g kitsejuustu
  • 1 spl võid
  • 10 salveilehte
  • 1 muna
  • maitsestamiseks soola, pipart, tilli

Valmista pirukatainas hakkides külmad võitükid jahu sisse. Kui segu on sõmer, lisa hapukoor (ja sool) ning sõtku kiirelt käte vahel ühtlaseks tainaks. Aseta tainas vähemalt paariks tunniks külmkappi.

Kraabi noaga noored porgandid puhtaks ja lõika keskelt pikkupidi pooleks. Tükelda salvei peeneks. Sulata pannil või ja prae salvei kergelt läbi. Lisa porgandid ja prae kuniks need on krõmpsuvalt pehmed (ära liiga pehmeks prae). Maitsesta soola ja pipraga.

Rulli tainas jahusel pinnal õhukeseks ristküliku kujuliseks tükiks. Aseta taina keskele pikliku ribana porgandid, murenda peale kitsejuust. Kata tainaga ja mätsi kinni ka otsad. Aseta ahjuplaadile, murdekoht allpool. Määri pealt munaga ning küpseta 200-kraadises ahjus 25-30 minutit. Ahjust võetud pirukas raputa üle hakitud tilliga.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)