Pehmed kuklid, mis tänu kõrvitsale ja porgandile seisavad värsked ka küpsetamisjärgsel päeval.
- 11 g kuivpärmi või 25 g presspärmi
- 300 g kõrvitsapüreed
- 1 suur porgand
- 100 ml vett
- 30 g õli
- 1 spl siirupit või mett
- näputäis soola
- u. 400 g nisujahu
- u. 100 g täisteranisujahu
- seemneid (nt. kõrvitsaseemned, päevalilleseemned)
Sega omavahel 1 dl nisujahu ja kuivpärm. Lisa käesoojale veele pärmi-jahusegu, sega hulka ka toasoe kõrvitsapüree, riivitud porgand, õli, mesi või siirup ja sool. Sega juurde ülejäänud jahu, sõtku ühtlaseks tainaks, vajadusel lisa jahu. Lase tainal soojas kohas kerkida u. 30 minutit. Seejärel kummuta tainas jahuga ülepuistatud rullimisalusele.
Vormi tainast väikesed pallikesed, aseta ahjuplaadile ja määri munaga, raputa peale meelepäraseid seemneid. Küpseta 220-kraadises ahjus kukleid u. 10-14 minutit. Kui teed suuremad kuklid, siis ei pruugi kuklid seest läbi küpseda, siis küpseta alguses 220-kraadises ahjus u.10 minutit ja seejärel alanda kuumust 180 kraadile.
Sellest kogusest tuleb u.kaks plaaditäis kukleid.
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Marge
Tundub, et retseptis on liiga vähe jahu.Panin täisterajahu ikka palju lisaks. Tegin väikesed kuklid. Ikka ei küpsenud seest korralikult ära – pika
küpsetamise peale tulid pigem koorikleivad, kui kuklid 🙂
Elina@Perenaine
Mina teen palju pärmitaignast küpsetisi ning jahu ja vedeliku suhe ning küpsemise aeg tundub retseptis minu jaoks suht tavaline. Kui pärmiga tehtud tainas jääb seest nätske, siis võib põhjus näiteks olla ka selles, et tainast polnud eelnevalt korralikult sõtkutud või kergitatud. Mina pikendaksin selles retseptis kerkimise aega tunnini vähemalt (või ajani, mil tainas on mahult kahekordne). Sest täisterajahu ja lisanditega (porgand ja seemned) pärmitainas kerkib kehvemini. Ka enne ahju panemist võiks lasta kuklitel natuke kerkida (15 min vähemalt).
Marge
Täpsustuseks pean ütlema, et vaatamata pettumusele välimuse pärast, on need pätsikesed ikkagi sõltuvusttekitavalt maitsvad. Tainas kerkis muidu küll väga hästi, võibolla oleks tõesti pidanud kauem sõtkuma. Aga minu tainas tuli nii vedel, et sellest esialgu kukleid veeretada küll poleks saanud.
Mia
Väga head kuklid said! Panin täisterajahu natuke rohkem ja stipake kaerakliisid ka sisse. Ebamäärase kraadiga puuahjus küpsesid natuke kauem, aga sellegi poolest said super head. Järgmistel päevadel sai kukilike pooleks lõigatud ja rösterisse torgatud, kah väga hea!
Kirke
Väga maitsvad said! Soovitan, kõik kiitsid.
Tiina
Just küpsetan ja kõik tundub jube hästi minevat ! aitäh, tainas on ilus kollane!
M.
Olen sel sügisel juba 2 korda teinud neid kukleid ja tõesti head saavad! Soojalt muidugi parimad, aga isa kiitis, et ka järgmisel päeval maitsevad tänu kõrvitsale hästi. Kindlasti teen neid ikka ja jälle, kui parasjagu kõrvitsat käes on. Olengi neid kõrvitsa-püreesuppi kõrvale serveerinud. Võib kuklitele peale ja/või sisse riivjuustu lisada.