Rohket maitseelamust pakkuv jäätis, milles hapukas pohlapüree, magus karamellkaste ja krõmpsuvad pekaanpähklid.

Jäätisepõhi:

  • 6 munakollast
  • 3 dl 3,5% piima
  • 3 dl 35% koort
  • 7 spl suhkrut

Pohlapüree:

  • 1,5 dl pohli
  • 2 spl vett
  • 2 spl suhkrut

Karamellikreem:

  • 1 dl 35% koort
  • 4 spl karamellist kondenspiima (dulce de leche)

Karamellised pekaanpähklid:

  • 50 g pekaanpähkleid
  • 20 g võid
  • 2 spl suhkrut

 

 

 

Jäätisepõhjaks sega kausis munakollased suhkruga. Pane potti piim ja kuumuta keemiseni. Kalla piim munakollaste sisse, munakollaseid samal ajal pidevalt segades. Kui segu on ühtlane, kalla mass tagasi potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuniks segu on kergelt paksenenud (saavutanud 82 kraadi). Eemalda tulelt ja kalla läbi sõela. Jahuta.

Pohlapüreeks pane potti pohlad, suhkur ja vesi. Kuumuta keemiseni ning keeda madalal tulel ca 5 minutit. Suru läbi sõela, et kestad eemaldada. Jahuta püree.

Karamellisteks pekaanpähkliteks haki pähklid. Pane pannile või, sulata. Lisa suhkur ja sega läbi. Lisa hakitud pähklid ja prae kuniks pähklid on pruunid. Võta pliidilt, kalla segu taldrikule ja jahuta. Kui see on jahtunud, tükelda.

Karamellkastmeks kuumuta potis koor keemiseni. Võta tulelt. Lisa kondenspiim ja sega, kuniks segu on ühtlane. Vajadusel suru läbi sõela, et tükkidest lahti saada. Jahuta.

Valmista jäätisemasinaga jäätis. Sega sisse karamellised pähklid. Tõsta jäätis nõusse, millega selle sügavkülma asetad. Nirista peale pool karamellkastmest, sega lohakalt läbi (et see jääks triibuline). Kalla peale pool pohlapüreest, sega taas lohakalt läbi. Tõsta jäätis 5 tunniks sügavkülma. Serveeri ülejäänud karamellkastme ja pohlapüreega.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)