Muretainal kook, millel täidiseks magus riisine keedukreem ja hapud ploomid.

Muretaigen:

  • 85 g külma võid
  • 3 dl nisujahu
  • 0,5 dl suhkrut
  • 2 sl piima
  • 1 muna(kollane)

Täidis:

  • 600 g ploome
  • 4 dl piima
  • 4 munakollast
  • 1 vaniljekupar
  • 0,5 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 dl suhkrut
  • 1,5 dl riisihelbeid
  • 3 tl suhkrut

Põhja tegemiseks näpi külmad võitükid jahu ja suhkruga, sõtku juurde muna ja külm piim. Vooderda tainas lahtikäiva koogivormi põhja ja servadele, aseta külmikusse ootele.

Kuumuta piim, võta pliidilt ning pane piima sisse 10 minutiks ligunema vaniljekupar (poolitatud) ja kardemon. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Kuumuta piim keemiseni, lisa ettevaatlikult munakollaste sisse, viimast pidevalt segades. Kalla tagasi kastrulisse, kraabi vanillikaunast seemned piima sisse, pane vanillikaunad kõrvale (need võid kuivatada ja seejärel kohviveskis koos suhkruga peenestada – nii saad maitsva vanillisuhkru!). Lisa riisihelbed, kuumuta madalal kuumusel kuniks segu pakseneb, siis aseta veerand tunniks jahtuma.

Eemalda ploomidelt kivid ja lõika ploomid sektoriteks. Kalla keedukreemi-segu koogipõhjale ja aseta ploomisektorid kõige peale. Ploomide peale raputa suhkrut – ploomidele, mis küpsetamisel hapukaks kipuvad minema, sobib see hästi. Küpseta esmalt 30 minutit 180-kraadises ahjus, siis edasi 15 minutit 200-kraadises ahjus. Enne söömist lase koogil pisut taheneda.

Retsept: Maru, foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)