Suur ja mahlane pärmitainast plaadikook, milles võid kasutada mistahes marju. Kõige maitsvam valmistamise päeval.

Pärmitainas:
  • 11 g kuivpärmi
  • 0,75 dl suhkrut
  • 2,5 dl käesooja vett
  • 7-8 dl nisujahu
  • 50 g võid
Vanillikreem:
  • 5 dl piima
  • 6 munakollast
  • 1-1,5 dl suhkrut
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1 dl maisitärklist
  • 50 g võid
Peale:
  • Vaarikaid, mustikaid, maasikaid, sõstraid
 

Kõigepealt valmista vanillikreem, selleks kuumuta piim keemiseni. Vahusta munakollased koos suhkru ja maisitärklisega tugevaks vahuks. Nirista väikese joana hulka kuum piim, vahustamist jätkades. Kalla segu kastrulisse ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispeldades, kuni kreem pakseneb. Tõsta kreem pliidilt, lisa toasoe või ja vanillisuhkur, vispelda ühtlaseks kreemiks. Jahuta kreem täielikult, esialgu jätka vispeldamist, et tükke ei tekiks.

Mõõda kaussi jahu (esialgu natuke vähem, hiljem saad vajadusel juurde lisada), sega kuivpärmiga. Sega käesoe vesi suhkruga, lisa jahu, sõtku tainast kuni see lööb käte küljest lahti, vajadusel lisa jahu. Lisa ka toasoe või, sõtku elastseks tainaks. Lase tainal soojas kohas kerkida (u. 30 min-1 h) kahekordseks.

Rulli kerkinud tainas suurema ahjuplaadi suuruseks, näpi tainaääred kõrgemaks. Kata tainas vanillikreemiga, jäta äärtesse paar cm vaba ruumi. Kata kreem meelepäraste marjadega. Küpseta kooki 200-kraadises ahjus u. 25-30 minutit. Serveeri valmistamise päeval.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)