Õhuline ja kerge nostalgiline tort, mille pehmel biskviitpõhjal pehme suflee, kaetud õhukese šokolaadikihiga. Kook valmib agar-agariga ning tarretub väga kiiresti.

Koogipõhi:

  • 65 g nisujahu
  • 0,5 dl suhkrut
  • 50 g toasooja võid
  • 1 munakollane

Suflee:

  • 2-3 dl suhkrut (sõltuvalt sellest kui magusat kooki soovid)
  • 4 g agar-agari pulbrit
  • 1,3 dl vett
  • 200 g võid
  • 100 g kondenspiima
  • 60 g munavalgeid
  • 1 tl vanillisuhkurt
  • näpuotsaga sidrunhapet

Kate:

  • 60 g tumedat šokolaadi
  • 10 g võid

Koogipõhjaks vahusta või ja suhkur. Mikserda umbes 8 -10 minutit kuniks või on hästi helekollane ja väga kohev. Lisa juurde munakollane ja vahusta veel mõned minutid. Sega sisse jahu ja tee võimalikult vähe segades ühtlane taigen. Taigen on märjapoolne, ära jahu juurde lisa. Kata kilega ja pane pooleks tunniks külmikusse.

Joonista küpsetuspaberile 20 cm-se läbimõõduga ketas ja pööra paber pahupidi. Võta külmikust taigen ning suru see näppudega 20 cm-se ringi sisse, ühtlaseks lamedaks kettaks. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit või kuniks äärtest kergelt pruunikas. Jahuta restil. Tõsta peale 20 cm-se koogivormi ketas ja vajadusel korrigeeri koogiketas noaga ning tõsta see koogivormi sisse ootele.

Sufleeks sulata või, lase pisut jahtuda ning sega kondenspiimaga. Sega agar-agar külma veega. Kui pulber on täielikult lahustunud, sega juurde suhkur. Pane pliidile, kuumuta keemiseni ja keeda ca 5 minutit madalal tulel kuniks mass on kuumenenud 110 kraadini.

Vahusta munavalged vanillisuhkru ja sidrunhappega keskmise tugevusega vahuks. Nirista hulka kuum agar-agari-suhkru siirup ning jätka mikserdamist mõned minutid kuniks tunned, et mikseril on juba raske oma tööd teha ning mass hakkab kergelt kallerduma (mass ei tule küll nii kohev, nagu sefiiril). Peata mikseri töö ja sega hulka või-kondenspiima segu ja vanillisuhkur.

Koogi kokkupanemiseks kalla kreem valmispandud vormi koogipõhjale. Pane kook jahedasse kuniks kreem on tahenenud (ca 30 minutit). Katteks sulata šokolaad ja või kuuma veevanni kohal, sega ühtlaseks. Määri kreem õhukese kihina spaatliga tahenenud koogi servadele ja katteks ja pane veel natukeseks külmikusse tahenema. Kaunista soovi korral marjade ja beseega.

Retsept: “Nostalgilised tordid ja koogid” (Eva Pärtel), foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)




Eelmine postitus
Soolane vale-pasha ehk kilutarretis
Järgmine postitus
Kiievi tort
2 Kommentaari

December 30, 2017

Tere! Kui agar-agar asendada želatiiniga, siis kui palju seda läheb? 🙂


    December 31, 2017

    Vaata hinnanguliselt, kui palju on mahuliselt tarretatavat täidist ja siis vastavalt želatiini paki peal kirjutatule. Želatiini lisamine ka siis vastavalt pakendil olevale juhendile (sõltub kas pulber või lehed).



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Soolane vale-pasha ehk kilutarretis

Valmista see vale-pasha ehk kilutarretis munakujulistes vormides, nii saad munapühade lauale sobiliku soolase piduroa. Tarretis on mahlane, vürtsitatud kiluga ning üsna kalorivaene.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.