Jõuluaega sobiv erakordselt kreemine tort, mille kaneeliste beseekihtidega kaetud koogipõhjade vahel on hapukas pohlamoos ja pehme kondenspiima-maitseline toorjuustukreem.

Koogipõhi:

  • 0,85 dl suhkrut
  • 120 g toasooja võid
  • 4 munakollast
  • 180 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljepulbrit
  • 1,5 tl piparkoogimaitseainet
  • 0,5 tl kaneeli
  • näputäis soola
  • 100 ml piima

Beseekiht:

  • 4 munavalget
  • 2 dl suhkrut
  • 1 tl kaneeli

Vahele:

  • u. 150-200 g pohlamoosi

Täidis:

  • 250 g toorjuustu
  • 3 dl vahukoort
  • 150-180 g kondenspiima (oleneb kui magusat soovid)
  • 1 tl vaniljepulbrit või ühe vaniljekauna seemned
  • 5 želatiinilehte

Koogipõhja valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga pehmeks kreemiks. Jätka vahustamist ja lisa ükshaaval munakollased. Sega omavahel kuivained. Lisa kuivained koos piimaga või-munamassile ja sega ühtlaseks tainaks. Jaga tainas kaheks ja tõsta kahte* 23 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi (mille põhi on küpsetuspaberiga vooderdatud) ja jäta ootele.

Beseekihiks mikserda munavalged pehmeks vahuks. Lisa jaokaupa suhkur ja jätka mikserdamist, kuni saad tugeva läikiva vahu. Jaga ka besee kaheks ja määri koogipõhjadele. Pane koogivormid ahju ja küpseta 175-kraadises ahjus u. 30 minutit. Eemalda vormist ja lase põhjadel jahtuda.

Täidiseks pane želatiinilehed külma vette paisuma u. 5 minutiks. Pane kaussi toasoe toorjuust, kondenspiim, vanill ja vahusta ühtlaseks. Teises kausis vahusta vahukoor. Võta pott ja pane sinna veidi vett (u. 0,5 dl) ja kuumuta, ära lase keema. Pigista želatiinilehed kuivaks ja sulata kuumas vees. Jahuta želatiinisegu, lisa 1 spl toorjuustukreemi želatiinile, sega. Seejärel kalla želatiinisegu peene joana toorjuustukreemile ja sega ühtlaseks. Lisa toorjuustusegule mitmes osas vahukoor ja sega õrnalt ühtlaseks.

Koogi kokkupanemiseks tõsta esimene (jahtunud) koogipõhi tordikilega vooderdatud koogivormi põhjale, kata pohlamoosiga. Seejärel tõsta lusikaga peale toorjuustu-vahukoore segu. Tõsta tort külmikusse, jälgi kooki mõne aja (u. 15-30 min) pärast. Kui näed, et kook hakkab tarretuma, aseta täidisele teine beseega koogipõhi, vajuta kergelt, et põhi jääks kreemi vastu ja tõsta külmikusse tarretuma vähemalt 4-ks tunniks.

Enne serveerimist kaunista tort meelepäraselt. Raputa peale tuhksuhkrut, äärista tort kaunistatud piparkookidega (võid suruda piparkoogi besee sisse või aseta piparkoogi taha toestuseks marju, et piparkook veidi paremini nähtav oleks), piki vahele pohli või granaatõunaseemneid (neid võiks olla rohkem kui pildil näha on ja võid marju hiljem, kui koogiviilud taldrikule serveeritud on juurde lisada, et tasakaalustada koogi magusust) ja mõned rosmariinioksad.

* Kui sul kahte koogivormi ei ole, siis küpseta üks koogipõhi valmis ja seejärel eemalda valmis küpsenud koogipõhi ettevaatlikult vormist ja küpseta seejärel samamoodi teine põhi.

** Pildil olev kook on valmistatud 20 cm läbimõõduga koogivormis, 23 cm läbimõõduga vormi tehes tuleb kreemikiht veidi õhem, kuid on paremini tasakaalus ülejäänud kihtidega.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)