4-kihiline Pavlova, mille vahel tummine šokolaadi kreem. Erinevalt tavalisest vahukoore täidisega Pavlovast saab seda edukalt ka üleöö külmkapis hoida – šokolaadikreem muudab oma tekstuuri selliseks, nagu oleks õhulise besee vahel trühvlikiht.

Beseepõhjad:
  • 300 g munavalgeid (u. 8-9 tk)
  • 4,5 dl peeneteralist suhkrut
  • 1,5 spl maisitärklist
  • 1,5 spl veiniäädikat
Kreem:
  • 250 g tumedat šokolaadi
  • 3 + 1 dl 35% koort
  • 1 dl suhkrut
Kaunistuseks:
  • Erinevaid suvemarju (võivad olla ka külmutatud), ca 400 g

Pane ahi 150 kraadile soojenema. Võta kaks ahjuplaati, kata need küpsetuspaberiga ning joonista kummalegi paberile kaks 20 cm-se läbimõõduga ringi. Keera paberid pahupidi, et joonistused koogile ei kopeeruks.

Mõõda valmis ained ja aseta need käe järgi. Mikserda munavalgeid kuniks on moodustunud pehme kohev vaht. Lisa järk-järgult suhkur ja mikserda kuniks vaht on tugev ja mikseril on seda juba raske töödelda. Peata mikseri töö. Sõelu sisse tärklis, lisa veiniäädikas ning klopi lusikaga läbi.

Jaga munavalgevaht nelja ringi vahel, silu noaga ühtlaseks. Aseta koogid ahju (kahele korrusele) ja keera ahju temperatuur kohe 115 kraadi peale. Küpseta pöördõhu režiimis 45 minutit. Kontrolli, kas kookidele on tekkinud krõbe koorik ja ettevaatlikult ka seda, et koogid tulevad paberi küljest lahti. Kui ei, küpseta veel ca 10 minutit ja tee sama kontroll. Lülita ahi välja ja jäta koogid ahju tunnikeseks (või lausa üleööks) jahtuma nii, et ahjuuks on pilukil (pane näiteks pajakinnas ukse vahele).

Kuumuta 3 dl 35% koort keemiseni. Eemalda pliidilt, lisa hakitud tume šokolaad ja sega kuniks see on sulanud. Jahuta toatemperatuurini. Vahusta 1 dl koort 1 dl suhkruga. Mikserda jahtunud tumeda šokolaadi-koore segu ca 5-7 minutit. Kui oled saavutanud õhulise massi, peata mikseri töö ja sega lusikaga ettevaatlikult sisse eelnevalt vahustatud vahukoor.

Aseta alumine koogipõhi serveerimisalusele, kata kreemi ja marjadega. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, sulata need enne ülesse. Toimi ka teiste kihtidega nii ja serveeri koheselt.

Retsept ja foto: Eva Pärtel, raamatust “Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris”