Pavlova on koogiklassika, mis pärineb Austraaliast. Kook on pealt krõbe ja seest vahukommiselt pehme. Alljärgnev versioon on õrnalt hapuka kattega, mis tasakaalustab hästi koogi magusust.

  • 105 g munavalgeid (ehk u. 3 munavalget)
  • 200 g peeneteralist suhkurt
  • 1 tl maisitärklist
  • 1 tl veiniäädikat

Katteks:

  • 1,5 dl 35% koort
  • 2 spl sidrunivõiet
  • erinevaid suvemarju

Pane ahi 150 kraadile soojenema. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja joonista sellele 20 cm-se läbimõõduga ring. Mõõda valmis ained ja aseta need käe järgi.

Mikserda munavalgeid kuniks on moodustunud pehme kohev vaht. Lisa järk-järgult suhkur ja mikserda kuniks vaht on tugev ja mikseril on seda juba raske töödelda. Peata mikseri töö. Sõelu sisse tärklis, lisa veiniäädikas ning klopi lusikaga läbi.

Tõsta saadud tainas joonistatud ringi sisse, silu ühtlaseks ning tee keskele täidise jaoks lohk. Tõsta ahju ja alanda ahju temperatuuri koheselt 120 kraadini. Küpseta 30 minutit ja alanda kuumust 100 kraadini. Küpseta veel 45 minutit, lülita ahi välja ja jäta kook ahju jahtuma (ahjuuks pilukil). Enne ahju väljalülitamist katsu sõrmega, kas koogile on tulnud krõbe koorik. Kui ei, siis jätka küpsetamist.

Vahusta koor, sega sidrunivõidega ja määri jahtunud põhjale. Kaunista erinevate suvemarjadega. Serveeri kohe.

Pavlova põhja võid valmis teha isegi mõned päevad enne söömist. Säilita seda õhukindlas karbis.

Pisi-Pavlovateks:

Täida kondiitriprits vahustatud massiga ja surista küpsetuspaberile ca 9 cm-se läbimõõduga rattad nii, et alustad seestpoolt väljapoole ja jätad keskele lohu. Küpseta 30 minutit 110-kraadises kuumuses + lase 20 minutit ahjus lisaks kuivada nii, et ahi on välja lülitatud ja pajakinnas ahjuukse vahel. Sellest kogusest saab ca 9 väikest Pavlovat.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)