4-kihiline Pavlova, mille vahel tummine šokolaadi kreem. Erinevalt tavalisest vahukoore täidisega Pavlovast saab seda edukalt ka üleöö külmkapis hoida – šokolaadikreem muudab oma tekstuuri selliseks, nagu oleks õhulise besee vahel trühvlikiht.
Beseepõhjad:
- 300 g munavalgeid (u. 8-9 tk)
- 4,5 dl peeneteralist suhkrut
- 1,5 spl maisitärklist
- 1,5 spl veiniäädikat
Kreem:
- 250 g tumedat šokolaadi
- 3 + 1 dl 35% koort
- 1 dl suhkrut
Kaunistuseks:
- Erinevaid suvemarju (võivad olla ka külmutatud), ca 400 g
Pane ahi 150 kraadile soojenema. Võta kaks ahjuplaati, kata need küpsetuspaberiga ning joonista kummalegi paberile kaks 20 cm-se läbimõõduga ringi. Keera paberid pahupidi, et joonistused koogile ei kopeeruks.
Mõõda valmis ained ja aseta need käe järgi. Mikserda munavalgeid kuniks on moodustunud pehme kohev vaht. Lisa järk-järgult suhkur ja mikserda kuniks vaht on tugev ja mikseril on seda juba raske töödelda. Peata mikseri töö. Sõelu sisse tärklis, lisa veiniäädikas ning klopi lusikaga läbi.
Jaga munavalgevaht nelja ringi vahel, silu noaga ühtlaseks. Aseta koogid ahju (kahele korrusele) ja keera ahju temperatuur kohe 115 kraadi peale. Küpseta pöördõhu režiimis 45 minutit. Kontrolli, kas kookidele on tekkinud krõbe koorik ja ettevaatlikult ka seda, et koogid tulevad paberi küljest lahti. Kui ei, küpseta veel ca 10 minutit ja tee sama kontroll. Lülita ahi välja ja jäta koogid ahju tunnikeseks (või lausa üleööks) jahtuma nii, et ahjuuks on pilukil (pane näiteks pajakinnas ukse vahele).
Kuumuta 3 dl 35% koort keemiseni. Eemalda pliidilt, lisa hakitud tume šokolaad ja sega kuniks see on sulanud. Jahuta toatemperatuurini. Vahusta 1 dl koort 1 dl suhkruga. Mikserda jahtunud tumeda šokolaadi-koore segu ca 5-7 minutit. Kui oled saavutanud õhulise massi, peata mikseri töö ja sega lusikaga ettevaatlikult sisse eelnevalt vahustatud vahukoor.
Aseta alumine koogipõhi serveerimisalusele, kata kreemi ja marjadega. Kui kasutad sügavkülmutatud marju, sulata need enne ülesse. Toimi ka teiste kihtidega nii ja serveeri koheselt.
Retsept ja foto: Eva Pärtel, raamatust “Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris”
Raili
Aitäh! Mul ei õnnestunud kuidagi ära mahutada ühele plaadile kahte 20 cm ringi, mitu korda küpsetamiseks ei olnud aega. Tegin siis hoopis kolmel plaadil c 25 cm põhjad. Beseed õnnestusid vist väga hästi. Marjadeks kasutan värskeid maasikaid. Tundub, et šokolaad, maasikas ja besee on omavahel väga hästi toimiv trio 🙂
Helen
Mina tegin suurema läbimõõduga põhjad (ca 25 cm), sest tort oli mõeldud suuremale seltskonnale. Ning tegin kolm kihti, mitte neli. Minu meelest tuli see parajalt kõrge, oli hea lõigata ja tükid püsisid koos. Kolme kihti ei julgenud korraga ahju panna, küpsetasin kahes jaos (2 tk ja 1 tk eraldi) ning seetõttu vahustasin ka teise portsu beseed eraldi. Kahe portsu eraldi tegemine võttis kokkuvõttes üsna tublisti aega.
Külmutatud vaarikad töötavad üles sulanuna hästi, aga külmutatud mustikaid teisel korral ei kasutaks. Need ajasid liiga palju vedelikku välja. Beseekihti lekkivad mustikad sealjuures ei rikkunudki, pigem need voolasid kihtide vahelt välja alusele. Kokkuvõttes pigem esteetiline probleem.
Muus osas kõik klappis. Teen teine kord veelgi, hea wow-efektiga ja rikkalik tort pidulikuks puhuks.
Johanna
Tuli imehästi välja, oli silmale ilus vaadata ja sööjatele maitses! Magusasõpradele paras suutäis 🙂