Kodutehtud pähklimaius, mis on sobilik ka kingikotti.

  • 130 g ilma soolata pistaatsiapähkleid
  • 80 g mandleid
  • 100 g sarapuupähkleid
  • 90 ml vedelat mett
  • 250 g suhkrut
  • 45 ml vett
  • 2 munavalget
  • näputäis soola
  • 2 tl vanilliekstrakti

Pähklid peaks olema ilma kestadeta, mandlid ja sarapuupähklid võiks olla ka kergelt röstitud. Selleks laota need ahjuplaadile ja küpseta 150-kraadises ahjus umbes veerand tundi, vahepeal korra segades.

Kalla väiksesse potti mesi, vesi ja 3/4 antud suhkrukogusest. Keeda kuni temperatuur tõuseb 143 kraadini.

Samal ajal kui suhkur keeb, vahusta munavalged näputäie soolaga, lisades lõpupoole ka järele jäänud 1/4 suhkrust.

Kui suhkrusiirupi temperatuur saavutab soovitud kuumuse, kalla see ettevaatlikult peene joana munavalgete peale, samal ajal kogu aeg vahustades. Seejärel lisa vanilliekstrakt ja mikserda edasi kuni kauss pisut jahtub, umbes 1-2 minutit.

Kaabi segu natuke suuremasse potti ja kuumuta madalal tulel, pidevalt segades, kuni munavalgemass ei veni enam nii palju ja tuleb kergemini poti küljest lahti. Nüüd puista sisse kõik pähklid ja sega hoolega läbi. Laota segu toidukile või riisipaberiga vooderdatud vormi (umbes 20cm x 30cm), mulju ühtlaseks, kata ka pealt kile või riisipaberiga ning jäta üleöö seisma. Järgmisel päeval lõika terava noaga soovitud kujunditeks.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)