Teeme ise / toidud Indiast / 05/12/2014

Paneer ehk india juust

teemeise_paneer3Paneer ehk india kodujuust on india toitudes laialt levinud koostisosa. Seda leiab igast ehedast india restorani menüüst, kuid paneeri on lihtne ka ise kodus valmistada. Oma maheda maitse tõttu on tal palju kasutusvõimalusi.

Paneer valmib piimast, millesse lisatakse happelist vedelikku. Kalgendumise käigus eralduvad tahked kodujuustu-laadsed tükid ja vadak. Happelise vedelikuna on maitse poolest kõige ohutum kasutada laimi- või sidrunimahla, kuigi sobilik on ka veiniäädikas. Kõige parema, s.t. kreemjama tulemuse annab rasvane maapiim.

Paneeri valmistamine

250 g paneeriks vajad:

  • 2 liitrit piima (kõige paremini sobib maapiim, aga kui seda ei ole, kasuta 3,5%-list poepiima)
  • 66 ml laimi- või sidrunimahla

Vala piim paraja suurusega paksupõhjalisse potti ja kuumuta keemiseni, pidevalt segades, et piim põhja ei kõrbeks. Lisa sidrunimahl, sega ja lülita kuumus välja.
Piim hakkab kohe kalgenduma. Sega puulusikaga. Täielik kalgendumine võtab mõned minutid aega, kuni vadak on muutunud selgeks kollaseks vedelikuks, kus ei ole enam märgatavat valgusadet. Juhul kui kalgendumist ei ole toimunud, lisa õige pisut sidrunimahla. Jahuta saadud massi, toatemperatuurini, et edasine tegevus käsi ära ei kõrvetaks.teemeise_paneer

Aseta marli sõelale ja kurna saadud mass.

Pinguta marlit, et eralduks üleliigne vedelik. Pane (koos kangaga) kahe lõikelaua vahele ja alumise lõikelaua alla aseta tagurpidi lusikas, nii et vesi saaks ära valguda. Kui eelistad pehmet paneeri, ära liiga palju vedelikku välja pressi ja hoia vajutuse all 5-7 minutit. Kui soovid tihedamat juustu (nagu ülemisel pildil), pane paneerimass raskuse alla ja vajuta võimalikult palju vedelikku välja, lastes sellel 30 minutit (või isegi üleöö) pressi all seista. Viimasel juhul tuleb kõva, juustu- (või õigemini sõira-) laadne mass, mida saab hõlpsasti kuubikuteks lõigata. Pehme paneer on seevastu kodujuustu-laadne mass, mida saab ka lõigata, aga see jääb oluliselt pehmem ja vähem koospüsivam.

Paneer säilib hästi ka sügavkülmas.

Nippe ja nõuandeid: 

  • Ära vadakut minema viska, seda saad kasutada piima asendajana küpsetistes ja paneeri-roogades).

Vaata ka india köögi ühte kuulsaimat rooga: palak paneer.

 




Eelmine postitus
Paneer (india juust) spinatikastmes
Järgmine postitus
Samosad
0 Kommentaari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Paneer (india juust) spinatikastmes

India köögiklassikasse kuuluv roog (palak paneer), mis valmib kiirelt kui paneer on eelmisel päeval valmis tehtud. Vürtse lisa maitse järgi, antud retsepti järgi tuleb suhteliselt mahedamaitseline roog. Kogused kahele.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.