Need peosuurused õunapirukad on armas üllatus lõunasöögikarpi peitmiseks või tee peale kaasa panekuks.

Taigen:

  • 90 g nisujahu
  • 2 tl suhkrut
  • näputäis soola
  • pool vanillikauna, ainult seemned
  • 12 g jahvatatud mandleid
  • 60 g jahedat võid, tükeldatud
  • 1 spl jääkülma vett

Täidis:

  • 2 suurt või 4 pisemat õuna
  • 25 g võid
  • 1/4 tl sidrunimahla
  • pool vanillikauna
  • 1/2 tl Calvados’i
  • 15 g suhkrut
  • näputäis kaneeli

Puista kuivained kaussi, sega läbi ja lisa või. Hõõru või kuivainete hulka, kuni segu on natuke teraline. Lisa vähehaaval külma vett, just nii palju, et tainas muutuks ühtlaseks ja mitte rohkem. Rulli tainas palliks, vajuta lapikuks, mässi kilesse ja lase pool tundi külmikus seista.

Koori ja puhasta õunad, tükelda 1 cm kuubikuteks. Sulata potis või. Lisa ka kõik ülejäänud ained potti. Kui õunad on väga kuivad ja ei eralda üldse mahla, siis lisa supilusikatäis vett. Hauta õunad aeglaselt pehmeks. Tõsta kõrvale jahtuma.

Rulli tainas päris õhukeseks, nii 2 kuni 3mm. Tainast on lihtsam rullida kahes osas. Kõigepealt rulli pisut väiksem tükk, millest lõika välja viis 8cm diameetriga pirukapõhja. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Seejärel rulli ära teine, pisut suurem jupp ja lõika välja viis 9cm diameetriga pealmist tükki. Nüüd võta jahtunud õunatäidis ja aseta iga pirukapõhja keskele kena kuhi, ära koonerda, ilma toreda kuhjata õunatasku on lihtsalt kurb. Vormi kuhi ilusti tihkeks ja kompaktseks, siis mahub rohkem. Pintselda pirukapõhja ääri veega ja säti kaas peale, nii et volte ei jää. Vajuta ääred väga tihedalt kinni, enne sõrmedega ja siis kahvliotstega. Lõika igale pirukale peale paar väikest õhuauku, et aur saaks vajadusel välja lipsata. Pintselda pirukaid pealt muna-piimaseguga või hoopis sulatatud võiga. Küpseta 190-kraadises ahjus 15 kuni 20 minutit.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)