Täidisega ahjuõunad uuemas kuues.
- 4 tugevat küpsetamiseks sobilikku õuna, umbes 10 cm-se läbimõõduga
- 4 tl mustsõstrapüreed või -moosi
- 40 g martsipani
- 1 muna, valge ja kollane eraldatud
- 20 g suhkrut, pluss lisa
- 10 g nisujahu
- 80 ml piima
- vanilli
Tainas:
- 240 g nisujahu
- 175 g võid
- 1/4 tl soola
- 80 ml vett
Alusta taina valmistamisest. Sõelu jahu kaussi, lisa tükeldatud toasoe või ja sool. Kasutades kahvlit või hoopis köögikombaini, hõõru või jahu hulka, kuniks see meenutab tekstuurilt märga liiva. Nüüd lisa vett, just nii palju, et tainas kleepub kokku, mitte rohkem. Sõtku ümmarguseks palliks, jaga kaheks osaks, keera kilesse ja tõsta külmkappi ootele.
Järgmiseks valmista natuke kondiitrikreemi. Võta munakollane (valge jääb pintseldamiseks) ja sega 20g suhkru ning vanilliga. Sõelu hulka jahu. Sega ühtlaseks. Kuumuta piima ja kalla munasegule, ise segades. Kalla segu väiksesse potti ja kuumuta keskmisel-madalal tulel kuni see pakseneb. Kreem peaks paar minutit ikka keema, et jahu maitse ära võtta. Kata ja lase jahtuda.
Pese ja koori õunad. Uurista koorimisnoaga südamikud välja, saba poolt, nii et teine ots jääks terveks, st. auk ei tohiks õuna läbistada. Täida avaused riivitud martsipani, kondiitrikreemi ja mustsõstrapüreega.
Sega munavalge natukese suhkruga.
Võta tainapall ja rulli piklikuks nelinurgaks, umbes 3mm paksuseks. Ristkülik võiks olla umbes 40cm pikk ja 30cm lai. Lõika ristkülik pikuti pooleks, nii et saad kaks 15cm laiust riba. Keera kumbki tainariba ühe õuna ümber, muljudes ülevalt ja alt kinni ning trimmides ülejäägi. Korda sama ülejäänud tainaga. Ära lõigatud tainajuppidest võid vormida lehed ja varred. Varsi võib veeretada näiteks kakaopulbris, et anda neile pruunikas välimus. Pintselda tainast üleni munavalgega, kleebi külge tainast lehed, pintselda veel kord ja küpseta ahjus 210 kraadi juures umbes 20 minutit, seejärel alanda temperatuuri 170 kraadini ja küpseta kuni õunad on seest pehmed ning pealt kuldsed ja krõbedad.
Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)