Napoleoni tort

Pidulik versioon Napoleoni koogist, mille koogikihtide vahel rikkalik klassikaline keedukreem, mis täiendatud värvi ja hapusust lisavate vaarikate ja mustikatega.

Koogikihid:

  • 200 g hapukoort
  • 200 g sulavõid
  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 550 g nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1/4 tl soola

Keedukreem:

  • 1 liiter piima
  • 5 munakollast
  • 1 muna
  • 4 spl suhkrut
  • 6 spl nisujahu (või maisitärklist)
  • 100 g võid
  • 1 vaniljekaun
  • soovi korral natuke vaarikaid ja mustikaid

Koogikihtide valmistamiseks sulata või ja lase natuke jahtuda.

Klopi lahti munad ja suhkur ning sega sulavõi ja hapukoorega. Lisa jahu, küpsetuspulbri ja soola segu. Mätsi tainas palliks, pane kilesse ja hoia tund aega külmkapis.

Keedukreemi tegemiseks klopi kausis kokku munakollased, muna ja suhkur. Lisa nisujahu (või maisitärklis) ja sega ühtlaseks. Pane piim potti, lõika horisontaalselt lahti vaniljekaun ja kraabi noaga sellest seemned piima sisse. Kuumuta piim keemiseni ja nirista see pidevalt segades munakollase-jahusegu sisse. Kalla tagasi potti ja kuumuta madalal tulel pidevalt vispliga segades, kuni segu pakseneb ning jahune maitse on kadunud. Kalla mass läbi sõela tükeldatud või peale ning sega, kuni või on sulanud. Jahuta.

Koogi küpsetamiseks jaga tainas kaheksaks võrdseks osaks. Võta esimene tainapall ja rulli see jahusel tööpinnal võimalikult ümmarguseks tainakettaks, millest saad pärast küpsetamist välja lõigata 24 cm suurused ketta. Tee kahvliga tainatüki sisse augud ning küpseta 200-kraadises ahjus ca 8 minutit, kuniks kuldpruun. Võta ahjust ja tõsta peale 24 cm läbimõõduga koogivormi põhi ning lõika noa abiga välja küpsenud tükist samasuur ketas. Ülejääv koogipõhi pane kaussi ja pudista pealmiseks kattepuruks. Toimi nii ka teiste ketastega (hoia neid enne küpsetamist külmkapis).

Koogi kokkupanemiseks aseta esimene koogikiht alusele, kata kreemi (ca 3 spl) ja marjadega (kui kasutad külmutatud marju, siis sulata need enne üles) ja siis järgmise koogikihiga. Kõige pealmiseks kihiks on kreem ja  puruks pudistatud koogipõhja tükid. Valminud kook pane ööseks külmkappi ning aseta sellele raskus.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee) 




Eelmine postitus
Kõrvitsa-kohupiimakook
Järgmine postitus
Kohupiimakook martsipanikattega
3 Kommentaari

January 22, 2019

Keedukreemi või, millal seda lisatakse?


    January 23, 2019

    Kalla mass läbi sõela tükeldatud või peale ning sega, kuni või on sulanud.


May 14, 2019

Väga hõrk ja maitsev tort, soovitan proovida! 🙂 Järgmine kord teeksin kreemi siiski natuke rohkem kui retseptis ette nähtud, sest mul jätkus ainult 7 kihi jaoks. Kaheksanda pudistasin koogi peale.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Kõrvitsa-kohupiimakook

Kohupiimakook, millele annab ilusa kollase värvi kõrvitsapüree.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.