Selles koogis kohtuvad hapukad rabarberid ja mõnus krõbe martsipanine purukate.

Põhi:
  • 390 g nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 185 g toasooja võid
  • 250 g suhkurt
  • 1 muna
Täidis:
  •  4-5 rabarberivart
  •  1 dl suhkrut
Kate:
  •  120 g mandlimartsipani
  •  70 g võid
  •  1 dl nisujahu
  •  1 dl suhkrut

Valmista muretainas. Sega kokku nisujahu ja sool, pane kõrvale. Vahusta mikseriga või (ca 2 minutit), lisa järk-järgult suhkur ja vahusta edasi paar minutit. Lisa muna, jätka segamist ca 1 minut. Lisa pool jahukogusest ja kui see on tainasse imendunud, lisa ülejäänud ja kui oled saavutanud ühtlase taina, mis mikserikausi külgedelt lahti tuleb, mässi see kilesse ja pane vähemalt paariks tunniks külmkappi ootele.

Antud koogi jaoks kulub seda tainast ca 1/3 ulatuses, ülejäänud pane külmkappi järgmist koogi- või küpsisetegu ootama. Rulli tainas lahti ja vooderda sellega 24 cm-se koogivormi põhi ja ääred. Tainas on hästi mure ja ei taha hästi koos püsida, aga see-eest see ei kahane küpsedes. Purunenud kohad ja tekkinud praod näpi sõrmede abiga kokku. Pane tainas 25 minutiks külmkappi tahenema ja aseta ahi 200 kraadi peale kuumenema.

Haki rabarbrid ja sega suhkruga. Tõsta sõelale nõrguma, et vedelik rabarbritest eralduks.

Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus 8 minutit koos küpsetusubadega (pane küpsetamata taina peale küpsetuspaber ja kalla selle peale raskust andma küpsetusoad, nt võid kasutada riisiterasid või ube). Eemalda oad ja küpseta koogipõhja veel 5 minutit.

Kui koogipõhi küpseb, valmista purukate – näppides segamini külmkapikülmad võitükid, martsipanitükid, jahu ja suhkru.

Tõsta rabarbritükid ühtlaselt eelküpsetatud põhjale ja jaota nende peale ühtlaselt purukate. Küpseta kooki 175-kraadises ahjus ca 25-30 minutit.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)