Jõulutort, millel piparkookidest põhi, kerge kohupiima-jogurti vahekiht ning katteks mahedamaitseline mandariini-tarretis.

Põhi:

  • 150 g piparkooke
  • 65 g võid

Kohupiima-jogurtikiht:

  • 200 g teralist kohupiima
  • 250 g kreeka jogurtit
  • 1,5 dl vahukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 5 želatiinilehte

Mandariinikate:

  • 2 dl värskelt pressitud mandariinimahla (või apelsinimahla)
  • 1-2 spl suhkrut
  • 2 želatiinilehte
  • u. 2 mandariini

Kaunistuseks:

  • piparkooke
  • u. 1,5 dl vahukoort
  • maitse järgi suhkrut

Koogipõhjaks vooderda 20 cm-se koogivormi servad seestpoolt tugeva kilega; põhi kata küpsetuspaberiga. Purusta küpsised, sega sulavõiga. Suru see lusikaseljaga tugevalt lahtikäivasse koogivormi. Pane külmikusse.

Täidiseks kata želatiinilehed külma veega, jäta paisuma u. 5 minutiks. Vahusta vahukoor suhkrutega, lisa kohupiim ja jogurt, sega ühtlaseks kreemiks.

Kuumuta u. 0,4 dl vett, kuid ära lase keema. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lisa kuumale veele. Sega, kuni želatiinilehed on täielikult lahustunud, lase natuke jahtuda. Sega želatiini juurde 1 spl kohupiima-jogurtivahtu. Seejärel kalla segu peene joana kohupiima-jogurtivahule, sega ühtlaseks. Vala kreem küpsisepõhjale.
Aseta koogivorm külmikusse ja lase tarretuda vähemalt 2 tundi.

Katte valmistamine. Kui kohupiima-jogurtivaht on tarretunud, kata kook pealt mandariiniviiludega (eemalda mandariinidelt niipalju valget osa kui võimalik).

Pane želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Kuumuta potis mandariinimahl suhkruga, aga ära lase keema. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lisa kuumale mandariinimahlale. Sega, kuni želatiinilehed on lahustunud. Lase jahtuda, tõsta lusikaga mahl mandariinidele ja kata terve kook mahlaga. Tõsta külmikusse tarretuma.

Kui mandariinimahl on tarretunud, kaunista kook vahustatud vahukoore ja piparkookidega.

NB! Mandariinitarretis on hästi maheda maitsega, kui soovid tugevama maitsega tarretist, siis lisa tarretisele nt peotäis mustsõstramarju või kasuta apelsinimahla.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)




Eelmine postitus
Šokolaadi-karamelliruudud
Järgmine postitus
Jõhvika-kohupiima biskviittort
1 Kommentaar

January 28, 2019

Ma olen seda nüüd juba mitu korda teinud. Supermõnus kook on, kiidan ja soovitan. 🙂
Lihtsalt infoks ja näpunäideteks tulevastele tegijatele märgin siia ära, et ärge pange kaunistus-piparkooke liiga vara – isegi öö läbi tardunud tarretise sisse ära nagu näiteks siin juuresoleval illustratsioonil näha (ja nagu mina tegin esialgu), vaid pistke koogi sisse alles üsna vahetult enne serveerimist, sest nad muidu imbuvad läbi ja minestavad-murduvad külili. 😀
Ja ühtlasi seda toidukilega vormi vooderdamist ma ka soovin rõhutada, kuna tarretisevedelik va suslik tahab voolata muidu kõikvõimalikke radu pidi mööda koogi külgi alla ja vormi serva vahelt välja, kui küpsisepõhi ja kreem kuskil pole piisavalt tihedalt vormi servas. Kreem olgu toidukile vastas ja toidukile tihedalt vormi vastas – see on edu valem. 😛



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Šokolaadi-karamelliruudud

Kiirelt valmivad maiused, mida hea sõpradele kinkida.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.