mandariini piparkoogi tort

Jõulutort, millel piparkookidest põhi, kerge kohupiima-jogurti vahekiht ning katteks mahedamaitseline mandariini-tarretis.

Põhi:

  • 150 g piparkooke
  • 65 g võid

Kohupiima-jogurtikiht:

  • 200 g teralist kohupiima
  • 250 g kreeka jogurtit
  • 1,5 dl vahukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 5 želatiinilehte

Mandariinikate:

  • 2 dl värskelt pressitud mandariinimahla (või apelsinimahla)
  • 1-2 spl suhkrut
  • 2 želatiinilehte
  • u. 2 mandariini

Kaunistuseks:

  • piparkooke
  • u. 1,5 dl vahukoort
  • maitse järgi suhkrut

Koogipõhjaks vooderda 20 cm-se koogivormi servad seestpoolt tugeva kilega; põhi kata küpsetuspaberiga. Purusta küpsised, sega sulavõiga. Suru see lusikaseljaga tugevalt lahtikäivasse koogivormi. Pane külmikusse.

Täidiseks kata želatiinilehed külma veega, jäta paisuma u. 5 minutiks. Vahusta vahukoor suhkrutega, lisa kohupiim ja jogurt, sega ühtlaseks kreemiks.

Kuumuta u. 0,4 dl vett, kuid ära lase keema. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lisa kuumale veele. Sega, kuni želatiinilehed on täielikult lahustunud, lase natuke jahtuda. Sega želatiini juurde 1 spl kohupiima-jogurtivahtu. Seejärel kalla segu peene joana kohupiima-jogurtivahule, sega ühtlaseks. Vala kreem küpsisepõhjale.
Aseta koogivorm külmikusse ja lase tarretuda vähemalt 2 tundi.

Katte valmistamine. Kui kohupiima-jogurtivaht on tarretunud, kata kook pealt mandariiniviiludega (eemalda mandariinidelt niipalju valget osa kui võimalik).

Pane želatiinilehed külma vette 5 minutiks paisuma. Kuumuta potis mandariinimahl suhkruga, aga ära lase keema. Pigista želatiinilehed kuivaks ja lisa kuumale mandariinimahlale. Sega, kuni želatiinilehed on lahustunud. Lase jahtuda, tõsta lusikaga mahl mandariinidele ja kata terve kook mahlaga. Tõsta külmikusse tarretuma.

Kui mandariinimahl on tarretunud, kaunista kook vahustatud vahukoore ja piparkookidega.

NB! Mandariinitarretis on hästi maheda maitsega, kui soovid tugevama maitsega tarretist, siis lisa tarretisele nt peotäis mustsõstramarju või kasuta apelsinimahla.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)