Rohkelt kirsse sisaldav mahlane pirukas.

Tainas:
  • 360 g nisujahu
  • 200 g võid
  • 2 spl suhkrut
  • 6 spl vett
Täidis:
  • 500 g kirsse
  • 2 dl suhkrut
  • 4 spl maisitärklist
  • u. poole sidruni mahl
  • 1 spl võikuubikuid

Taina tegemiseks sega jahu ja suhkur, lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud külm või. Näpi või jahuga puruseks, lisa külm vesi. Sõtku kiirelt ühtlaseks tainaks, aseta tainas kilega kaetult külmkappi ootele.

Rulli pool tainakogusest ümmarguseks kettaks, kata 26 cm-se läbimõõduga pirukavorm ja vormi ääred tainaga. Pane külmkappi ootele.

Kui kasutad värskeid kirsse, puhasta need kividest. Lisa 1 dl suhkrut, lase seista u. 15 minutit. Nõruta kirssidest eraldunud mahl, lisa ülejäänud suhkur, sidrunimahl ja tärklis. Kalla segu pirukapõhjale. Kata väikesteks kuubikuteks lõigatud võiga.

Kui kasutad külmutatud kirsse, lase neil üles sulada. Pane potti, lisa suhkur ja kuumuta, kuniks eraldub vedelik. Tõsta 4-5 spl vedelikku kõrvale ja sega maisitärklise ja sidrunimahlaga. Kalla segu potti ja keeda, kuniks kirsisegu pakseneb. Jahuta täielikult, kalla pirukapõhjale ja kata võikuubikutega.

Rulli ülejäänud tainas, lõika ühesuurused ribad ja voldi nendest koogile muster. Pintselda munaga üle ja raputa peale suhkrut.

Küpseta 180-kraadises ahjus u. 60 minutit. Lase pirukas enne sööma asumist täielikult maha jahtuda. Serveeri vanillijäätisega!

Nippe ja nõuandeid:

  • Kui kasutad kompotikirsse, nõruta neid sõelal ja pigista üleliigne vedelik välja.

Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)

koogid_kirsipirukas2