Kardemonisaiad

Skandinaavia-maade pärmitainaklassika: kardemonimaitselised saiakesed, mille vahel ka rohkelt kaneeli.

Pärmitaigen:

  • 700 g nisujahu
  • 12 g kuivpärmi
  • 4 dl piima
  • 1,5 dl suhkrut
  • 10 g kardemonipulbrit
  • 1/4 tl soola
  • 1 muna
  • 150 g toasooja võid

Täidis:

  • 100 g võid
  • 2 spl kaneelipulbrit
  • 100 g pruuni suhkrut

Määrimiseks:

  • 1 muna

Pärmitainaks sega kõik kuivained. Soojenda piim 40-kraadini ja lisa koos munaga tainasse. Sõtku taigent, kuniks see on ühtlane ja elastne. Lisa või ja sõtku veel, kuniks oled saanud siidise pärmitaina. Raputa peale jahu, kata kile ja rätikuga ning tõsta sooja kohta üheks tunniks kerkima.

Täidiseks sulata või ja sega kaneeli ja suhkruga. Pane ootele.

Rulli taigen jahusel pinnal ristküliku kujuliseks õhukeseks tükiks. Määri peale taigen. Jaga tainas mõtteliselt kolmeks pikaks ribaks. Tõsta alumine riba 1/3 keskmise osa peale ja seejärel kata ülemise ribaga. Nii saad kolmekihilise tüki.

Lõika tainast ca 12×4 cm pikkused ribad ja lõika riba keskele läbilõige, aga mitte täies pikkuses, vaid nii nagu lõikaksid sellest pika säärega püksid. Keera “sääred” omavahel keerdu ja vormi ümmargune saiake. Tõsta ahjuplaadile nii, et peidad lahtised otsad põhja alla kenasti kinni. Toimi nii ka ülejäänud tainaga. Kata kilega ja jäta veel 30 minutiks kerkima.

Enne ahjupanemist klopi lahti muna ja määri saiakesed pealt munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 18-20 minutit.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)

 




Eelmine postitus
Pärmitaigna-õunakook purukattega
Järgmine postitus
Sõõrikud
0 Kommentaari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Pärmitaigna-õunakook purukattega

See nostalgiline õunakook purukattega valmib uputatud pärmitaignast, mis annab tulemuseks hästi pehme ja kiiresti kerkiva taina. Siinne pärmitaigen on nn säästuvariant, ilma muna ja piimata, aga ka tavataigna kergitamisel saab n-ö uputamise meetodit kasutada. Kook on hea pehme ka järgmisel päeval.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.