Skandinaavia-maade pärmitainaklassika: kardemonimaitselised saiakesed, mille vahel ka rohkelt kaneeli.

Pärmitaigen:
  • 700 g nisujahu
  • 12 g kuivpärmi
  • 4 dl piima
  • 1,5 dl suhkrut
  • 10 g kardemonipulbrit
  • 1/4 tl soola
  • 1 muna
  • 150 g toasooja võid
Täidis:
  • 100 g võid
  • 2 spl kaneelipulbrit
  • 100 g pruuni suhkrut
Määrimiseks:
  • 1 muna

Pärmitainaks sega kõik kuivained. Soojenda piim 40-kraadini ja lisa koos munaga tainasse. Sõtku taigent, kuniks see on ühtlane ja elastne. Lisa või ja sõtku veel, kuniks oled saanud siidise pärmitaina. Raputa peale jahu, kata kile ja rätikuga ning tõsta sooja kohta üheks tunniks kerkima.

Täidiseks sulata või ja sega kaneeli ja suhkruga. Pane ootele.

Rulli taigen jahusel pinnal ristküliku kujuliseks õhukeseks tükiks. Määri peale taigen. Jaga tainas mõtteliselt kolmeks pikaks ribaks. Tõsta alumine riba 1/3 keskmise osa peale ja seejärel kata ülemise ribaga. Nii saad kolmekihilise tüki.

Lõika tainast ca 12×4 cm pikkused ribad ja lõika riba keskele läbilõige, aga mitte täies pikkuses, vaid nii nagu lõikaksid sellest pika säärega püksid. Keera “sääred” omavahel keerdu ja vormi ümmargune saiake. Tõsta ahjuplaadile nii, et peidad lahtised otsad põhja alla kenasti kinni. Toimi nii ka ülejäänud tainaga. Kata kilega ja jäta veel 30 minutiks kerkima.

Enne ahjupanemist klopi lahti muna ja määri saiakesed pealt munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus ca 18-20 minutit.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)