Valmista vabariigi aastapäevaks see mahe ja eestipärane tort, mis koosneb kõrvitsabiskviidist, mustika-vaarikamoosist ja õhulisest kamavahust.
Põhi:
- 3 muna
- 1,5 dl suhkrut
- 150 g kõrvitsapüreed
- 120 g nisujahu
- 2 spl kartulitärklist
- 1,5 tl küpsetuspulbrit
- soola
Kreem:
- 2 dl 35% koort
- 200 g Kreeka jogurtit
- 3-4 spl kama
- 3-5 spl suhkrut
Vahele:
- u. 150-250 g kodust vaarika-mustikamoosi
Kõige pealt valmista biskviit. Selleks vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks. Lisa segades juurde kõrvitsapüree. Viimasena sõelu juurde omavahel segatud kuivained. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud 20 cm lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 190-kraadises ahjus u. 15-20 minutit või kuni puutikk jääb puhtaks. Võta ahjust ja jahuta täielikult maha.
Kreemiks vahusta vahukoor suhkruga, lisa jogurt ja kama (maitse, vajadusel lisa kama või suhkrut).
Lõika biskviitpõhi kolmeks võrdseks osaks. Tõsta üks biskviidiketas serveerimisalusele ja kata ühtlaselt moosiga. Kata kamavahuga, seejärel tõsta peale teine biskviidiketas. Määri sellele ühtlaselt moos ja kamavaht. Tee nii veel üks kiht, pealmiseks kihiks jäta ainult kamavaht.
Tõsta külmikusse ööseks maitsestuma. Kaunista vastavalt soovile (fotol olev tort on kaunistatud kuivatatud rukkilille õisikute ja hakitud tumeda šokolaadiga).
Retsept ja foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
Helen
Kui teha 26 suuruses vormis, kuidas siis kogused peaksid jagunema?
Eva@Perenaine
Lähtu sellest, et 3 muna asemel võtad 5 muna. Jaga originaalretseptis olevad kogused esmalt 3-ga, seejärel korruta 5-ga. Jälgi küpsetamiseaega – see võib olla pikem originaalis olevast. Head küpsetamist!
Ene-Ly
Kas sa tegid ise kõrvitsapüreed vei on see mingi valmis variant?
Eva@Perenaine
Ise tehtud jah, meil vist (erinevalt Ameerikast) poes ei müüda.
liis
Ma ostsin selleks äsja Hipp beebidele mõeldud kõrvitsapüreed pisikeses purgis, mille koostis 90% kõrvits ja 10% vesi, vähemalt etiketi järgi. Õhtul saan teada, kuidas maitse välja kukkus. Biskviit ise jäi küll kena kollane välimuselt. Kui beebidele sobib anda, miks ta’s koogi sisse ei peaks sobima, mõtlesin, kaaludes et kas osta üks kõrvits 150g püree pärast või ei….
Janne
Väga hea retsept, olen mitmeid kordi teinud, kõrvitsabiskviit on kujunenud minu eriliseks lemmikuks. Teen juba aastaid kõrvitsapüreed sügavkülma, sealt võtangi. Ka kõrvitsakarask on meil tehti kodus laual. Suure tordi jaoks teen topeltkoguse ja vahele panin mustikamoosi, väga vedel pole kõige parem.
Rity
Kas keegi oskab öelda ühe valmis koogi kaalu?