Eesti supiklassika – hernesupp suitsulihaga, mis passib eriti hästi just külma ilmaga söömiseks. Kogused kuuele.

  • 300 g kuivatatud herneid
  • 2 peotäit odrakruupe
  • 2 keskmist porgandit
  • väiksem suitsuseakoot (600-700 g)
  • 2,5 l vett
  • soola, jahvatatud musta pipart
  • 3 loorberilehte

Pane herned kaussi, vala peale 1 liiter külma vett ning jäta herned 8-12 tunniks likku. Pane herned koos leotusvee, kuubikuteks lõigatud porgandite, odrakruupide ja suitsukoodiga keema. Lisa loorberilehed ja ülejäänud vesi. Keeda tasasel tulel, kuni herned on pehmed. Sõltuvalt hernestest võib see võtta aega umbes 40 minutit kuni 1,5 tundi.

Supi valmimise lõpufaasis tõsta suitsukoot supi seest välja, eemalda liha kondi ümbert ja tükelda ning vala supi sisse tagasi. Maitsesta supp soola ja jahvatatud musta pipraga. Supp maitseb iseäranis hea koduse rukkileivaga.

Nippe ja nõuandeid:

  • Asenda koot singiga ja kruubid kartulitega.

Retsept ja foto: Janne Lass (Perenaine.ee)