Neid Jaapanist pärit pelmeene ehk gyoza’sid võid keeta (sui-gyoza), rasvas praadida (age-gyoza) või pannil pruunistada ning seejärel aurutada (yaki-gyoza).

1 pakk wonton taina lehti või isetehtud taigen:

  • 120 g jahu
  • 1/8 tl soola
  • 65-70 ml kuuma vett

Täidis:

  • 100 g suuri peeneks hakitud krevette
  • 50 g seahakkliha
  • 1 tl seesamiõli
  • 1 sl sojakastet
  • 2 cm tükk ingverit – riivituna
  • 1 riivitud küüslauguküüs
  • 20 g talisibula valget osa – peeneks hakitult
  • 1/4 tl tšillipastat

Dipikaste:

  • 1 sl sojakastet
  • 1 sl riisiäädikat
  • seesamiõli
  • tšillit

Ümbriste valmistamisõpetus (juhul kui Sa ei kasuta ostetud wonton taina lehti):

1. Sõelu jahu kaussi, lisa sool ja kalla vähehaaval peale kuuma vett, kogu aeg kahvliga segades. Ettevaatust, tainas on palav!

2. Sega kuni tainas muutub ühtlaseks palliks. Kui on piisavalt jahtunud, võta käed appi ja mätsi ühtlaseks. Jäta rätiku alla kuni tunniks seisma.

3. Nüüd hakka tainast sõtkuma, vähemalt 5 minutit järjest. Tainas peab muutuma siledaks.

4. Kui soovitud tulemus on käes, rulli tainas käte vahel piklikuks silindriks, toruks, läbimõõduga umbes poolteist sentimeetrit. See “toru” tuleb lõigata 20 ühesuuruseks lõiguks. Kõige lihtsam on seda teha kas poolitades (lõikad toru pooleks, seejärel kummagi poole veel kord pooleks jne.) või kasutades kaalu abi.

5. Iga lõik tuleb seejärel õhukeseks rullida, keskelt võib olla pisut paksem, aga ääred olgu eriti õhukesed. Kaval nipp on kasutada kondiitrirõngast, et kõik tainalapid ühesugusteks ketasteks lõigata. Hoida toidukilesse mähituna, sest tainas kuivab ruttu.

Täidis:

1. Sega täidiseained omavahel kokku ning soovi korral lisa pisut soola.

2. Lõika wonton’i-lehed ümmarguseks või kasuta isevalmistatud taignast ringe.

3. Dipikastmeks sega kokku sojakaste ja riisiäädikas ning lisa pisut seesamiõli ja maitse järgi tšillit. Võid ka hoopis tšilliõli kasutada.

4. Aseta iga wonton’i-lehe keskele 1–2 tl täidist ning niisuta kergelt taina äärt sooja veega.

5. Tõsta täidisega tainaleht laualt üles, võttes kinni kummastki äärest ning hoides keskmist sõrme kahe poole vahel, et need omavahel kokku ei kleepuks. Tulemus peaks käes rippudes välja nägema nagu kaarsild või selili D-täht.

Nüüd aga raskeim osa:

6. Vajuta vaba käega ühest otsast tainapooled kokku ning hakka ülespoole liikudes endapoolset tainapoolt tagumise külge voltima. Iga sõrmelaiuse järel tee endapoolse tainapoolega üks volt ja pressi tugevalt tagumise poolega kokku, et jääks nagu plisseeritud seelik.

Yaki-gyoza valmistamisel prae gyoza’d kerges õlis alt pruuniks ning krõbedaks, seejärel kalla pannile kulbitäis vett ning auruta kaane all kuni 10 minutit. Seejärel võta kaas pealt ära ja kuumuta nii kaua, kuni pann on kuiv.

Nõuandeid ja nippe: Valmisvolditud ja küpsetamata gyoza‘sid saad säilitada sügavkülmas. Siis on hea pakkuda ka ootamatult külla tulevale armsale sõbrale midagi maitsvat ja erilist.

Retsept ja foto: Elisa Koor (Perenaine.ee)