Brita kook kreemise vanillikreemi täidisega, mis on maitsestatud ahjus küpsetatud õunapüreega.
Põhi:
- 3 suurt munakollast
- 1 suur muna
- 1 dl suhkrut
- 150 g võid
- 2,5 dl nisujahu
- 1 tl vanillisuhkrut
- 2 tl küpsetuspulbrit
Besseekiht:
- 3 suurt munavalget
- 1,5 dl (peenemateralist) suhkrut
- 1 dl mandlilaaste
Vanillikreem ahjuõunapüreega:
- 3,5 dl piima
- 1,5 dl + 1,5 vahukoort (35%)
- 0,75 dl + 1 spl suhkrut
- 1 vanillikaun
- 4 munakollast
- 1 muna
- 40 g maisitärklist
- 2 dl ahjuõunapüreed
Õunatäidis:
- 6-8 õuna
- 30 g võid
- 1 tl kaneeli
- 3 spl suhkrut
Valmista Brita koogi põhi nii nagu klassikalises Brita koogi retseptis.
Vanillikreemiks klopi suhkruga (0,75 dl) kergelt lahti munakollased ja muna. Kui mass on ühtlane, sõelu sisse maisitärklis, sega. Pane ootele.
Poolita vaniljekaun ja kraabi sellest seemned piima ja koore (1,5 dl) segusse. Pane piima-koore segu (koos vaniljekaunaga) pliidile ja kuumuta keemiseni. Nirista see läbi sõela (et vaniljekaun ja selle puru eemaldada) muna-tärklise segu sisse, viimast pidevalt segades. Tõsta tagasi pliidile ja kuumuta madalal kuumusel, hoogsalt segades, kuniks mass pakseneb. Eemalda pliidilt ja suru mass läbi sõela, et võimalikke munatükke eemaldada. Sega aeg-ajalt ja jahuta toatemperatuurini. Vahusta ülejäänud koor 1 spl suhkruga. Sega vahustatud koor jahtunud vanillikreemi ja lisa ka ahjuõunapüree.
Täidise õunad koori, eemalda südamikud ning viiluta. Pane pannile suhkur ning karamellista see pruuniks. Lisa kaneel ning võitükid. Küpseta õunad karamelli sees pehmeks. Jahuta.
Koogi kokkupanemiseks lõika kook kaheks võrdseks tükiks (mitte kaheks kihiks, vaid lõika kook lihtsalt pooleks). Aseta vanillikreem ja õunatäidis ühele koogipoolikule ning tõsta teine selle peale.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Riine
Kas kook on kohe valmis söömiseks või peaks seisma?
Eva@Perenaine
Riine, võid süüa kohe, kook võib ka mõned tunnid seista (muutub mahlasemaks).