Rohkelt õunu sisaldav pirukas, mis nii alt kui pealt kaetud krõbeda muretainaga.
Muretaigen:
- 300 g nisujahu
- 2 spl suhkrut
- natuke soola
- 225 g võid
- 6 spl vett
- 1 muna
Täidis:
- 2,5 kg õunu
- 100 g pruuni suhkrut
- 1 tl kaneeli
- 0,5 tl riivitud muskaatpähklit
- 1 spl sidrunimahla
- 3 spl maisitärklist
Katteks:
- 1 muna
- 1 spl suhkrut
Muretainaks sega nisujahu, suhkur ja sool. Näpi sisse kuubikuteks lõigatud külmkapikülm või. Lisa muna ja jääkülm vesi, tee kõik käte abiga ühtlaseks tainaks. Mässi kilesse ning aseta 2 tunniks külmkappi.
Täidiseks puhasta ja koori õunad, lõika need sektoriteks ja sektorid omakorda pooleks. Sega suhkru, kaneeli, muskaatpähkli ja sidrunimahlaga. Pane õunad potti, lisa natuke (2-3 spl) vett ja hauta kergelt pehmeks. Tähtis on, et õunatükid jääksid terveks. Tõsta sõelale, et liigne vedelik ära voolaks ning jahuta. Sega sisse tärklis.
Jaga muretaigen umbes pooleks ja rulli see jahusel tööpinnal õhukeseks nii, et saad kaks ketast – alumisega vooderda koogivormi (22-24 cm läbimõõdus) põhi ja seinad (vajadusel määri koogivorm eelnevalt võiga). Tõsta peale õunatäidis ja kata õunad teise tainakettaga. Juhul kui taigent jäi üle, lõika sellest küpsisevormiga kaunistuseks kujusid. Tee katte sisse küpsetamise ajaks ka kolm auku. Klopi lahti muna ja määri taigen pealt munaga; raputa peale suhkurt. Küpseta (alumisel siinil!) 200-kraadises ahjus 1 tund. Kui näed, et kook pealt liigselt pruunistub, tõsta peale foolium.
Võta ahjust ja lase enne söömist koogil vähemalt 2 tundi jahtuda (kook on soojalt küll maitsev, kuid seda ei õnnestu hästi lõigata).
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Kati
Väga hea kook ja pealt mõnusalt krõbe. Muskaatpähkel andis mõnusa maitse. Homme proovin sama taignaga ka soolase piruka teha.
Heli
Ilma munata jääb taigen muredam ja maitsvam.