Ahjusaiad on mõnus suutäis taluõuel lõunaks või piknikule kaasa pakkimiseks. Peedipesto on tänuväärne lisamoodus punapeedi tarvitamise laiendamiseks.

Peedipesto:

  • 200 g ahjus küpsetatud peeti
  • 50 g india pähkleid
  • 50 g parmesani või Pecorino juustu
  • 2 küüslauguküünt
  • 100 ml oliivõli
  • soola

Ahjusaiad:

  • Meelepärast saia või sepikut
  • 200 g kitsejuustu

Peedipestoks rösti pähklid kuival pannil ning jahuta. Lõika peedid, küüslauguküüned ja juust väiksemateks tükkideks. Pane peedid, pähklid, küüslauk, juust ja sool köögikombaini ning lase lõiketeral oma töö teha. Vahepeal sega mass ühtlasemaks, lisa oliivõli ja purusta veel veidi aega, aga ära segul liiga püreetaoliseks massiks lase muutuda. Segu võiks jääda veidike tükiliseks. Maitse ja lisa vajadusel soola ja/või õli.

Ahjusaiade valmistamiseks määri meelepärasele saia- või sepikuviilule paras ports peedipestot, aseta peale parajalt paks kitsejuustu viil ning küpseta 200-kraadises ahjus, kuni juust hakkab sulama. Värskelt hakitud petersell lisab peedipestoga saiadele head maitset.

Retsept ja foto: Maris Schryer (Perenaine.ee)