Mahlase sisuga muretainakook, millel täidiseks hapukoore-muna kreem ja mustikad; katteks kohev beseekate.
Põhi:
- 3 dl jahu (nisujahu või gluteenivabaks koogiks 1,5 dl riisi-ja 1,5 dl kaerajahu)
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl vanillisuhkrut
- 60 g võid
- 2 sl suhkrut
- 1 sl hapukoort
- 1 muna
Täidis:
- 2 munakollast
- 250 g hapukoort
- 1 dl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- u. 350 g mustikaid
Kate:
- 2 munavalget
- 0,65 dl suhkrut
Põhja jaoks sega kuivained, lisa tükeldatud toasoe või ning mudi näppude vahel kõik puruks. Lisa muna ja hapukoor ning sõtku valmis tainas. Mässi kilesse ja pane 30 minutiks külmkappi.
Täidise jaoks sega hapukoor munakollaste ja suhkruga.
Võta külmikust taigen, rulli see jahusel pinnal õhukeseks ja vooderda võiga määritud koogivormi (24 cm läbimõõduga) põhi ja ääred tainaga. Aseta 20 minutiks külmkappi.
Eelküpseta koogipõhi 200-kraadises ahjus ca 10 minutit, kuniks taigen on pealt kuiv ja kergelt pruunikas. Võta ahjust, kalla peale täidis ning laota sellele mustikad. Küpseta 180-kraadises ahjus u. 15 minutit.
Vahusta munavalged ja suhkur tugevaks massiks. Võta ahjust kook ja tõsta beseemass koogile. Küpseta veel ca 15 minutit.
Retsept: toidublogi “Sööme silmadega” (veidi muudetud kujul), foto: Marit Soobik (Perenaine.ee)
ilse
Ahjus oli beseekiht ilus kõrge,pärast ahjust väljavõtmist langes see alla.Mis ma valesti tegin?
Eva@Perenaine
Ilse – pakun välja mõned võimalikud põhjused: munavalged ei olnud korralikult vahtu löödud, ei küpsenud piisavalt ära, suhkrut oli lisatud vähem kui retseptis ette nähtud.
Laura
Minul kukkus ka besee kokku. Proovisin munavalged ilusasti vahtu lüüa, suhkrut panin ka nii, nagu ettenàhtud oli. Proovin veel. 🙂
Eva@Perenaine
Proovige natuke rohkem suhkrut lisada. See on küll magusam, kuid besee püsimise mõttes turvalisem.
Airika
Proovisin nisujahu varjanti. Välimuselt ei tulnud muidugi sugugi ahvetlev ega ligilähedanegi pildilolevale, aga maitse oli see eest ülihea! Teen kindlasti teinekordki 🙂
Hettel
Oli väga hea kook .
Hettel
Oli väga hea kook
Koogisõber
Küpsetasin paar päeva tagasi, väga hea kook! Väljanägemine oli ka üsna üks-ühele siinse fotoga.
Tegin omalt poolt väikse muudatuse selles osas, et beseekihti kohe sisu osale peale ei pannud. Küpsetasin sisu eelnevalt ca 12 min ja alles seejärel läks beseekiht peale. Vastasel juhul oleks besee arvatavasti kõrbema läinud.
Hapukoore asemel saab suurepäraselt kasutada ka maitsestamata jogurtit (lahjem).
Anette
Tegin kõik nagu retseptis ja mitte midagi ilusat sest välja ei tuld ä. Võib olla asi ahjus aga 15min oli rohkem nagu 30min ja kogu täidis jäi vesel ja voolas koogist välja…
Kerttu
mul täpselt sama.Taigen jumala vedel ja 30min möödudes endiselt jumala vedel. Ei tea kas on mõtet veel hoida üldse Besee ammu valmis vahustatud…Ühesõnaga kogu tooraine ja raha raisus. Vâga pettunud
A
Kook tuleb päris magus. Kui tahad mahedamat maitset, siis pane täidisesse vähem suhkrut. Kui hoida kooki 6+ tundi külmkapis, tahkub see ning ei jää vedel.