kohupiimaluiged

Elegantsed keedutainast valmistatud luigekesed, mis on täidetud kohupiimakreemiga.

Keedutaigen:

  • 1 dl vett
  • 0,75 dl piima
  • 75 g võid
  • näpuotsatäis soola
  • 125 g nisujahu
  • 3 (keskmist) muna

Määrimiseks:

  • 1 muna
  • 2 spl piima

Täidis:

  • 400 g kohupiimapastat
  • 2 dl 35% koort
  • 1 tl vanillipastat
  • 0,5 dl suhkrut
  • pealepuistamiseks tuhksuhkrut
  • luigekeste silmadeks 20 g tumedat šokolaadi

Keedutainaks pane potti vesi, piim, võitükid ja sool. Kuumuta keemiseni, võta tulelt ja kalla ühe portsuna juurde kogu jahu. Sega hoogsalt, kuniks taigen on ühtlane ja lööb servadest lahti. Pane veel tulele, kuumuta pidevalt segades ca 1 minut. Jahuta taigen toatemperatuurini ja mikserda ühekaupa juurde munad.

Luigekeste kehadeks tõsta 2/3 tainast kondiitrikotti, mille otsa oled pannud sakilise otsiku (ca 1,2 cm läbimõõt). Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning kinnita paber natukese tainaga plaadi külge (nii on mugavam tainast ahjuplaadile pigistada). Pigista kondiitrikotist küpsetuspaberile tilgakujulised moodustised (ca 4-5 cm pikkused). Selleks pigista tilga jämedamasse otsa rohkem tainast ja peenemasse otsa vähem.

Klopi lahti muna ja sega 2 spl piimaga. Pintselda luigekeste kehad munamäärdega. Pane luigekesed 200-kraadisesse ahju 15 minutiks küpsema (ahjuust ei tohi sellel ajal avada). Kui 15 minutit on möödas, tee ahjuuks paariks sekundiks lahti ja lase üleliigne niiskus välja. Alanda temperatuuri 190 kraadini ning küpseta veel 10 minutit. Võta ahjust ja tõsta siinile jahtuma.

kohupiimaluiged_kaelLuigekeste kaeladeks tõsta ülejäänud taigen kondiitrikotti, mille otsa oled pannud peenikese tavalise otsiku (5-6 mm). Pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile number “2” kujud (vt pilti vasakul). Küpseta 200-kraadises ahjus ca 10 minutit. Võta ahjust ja pane siinile jahtuma.

Kohupiimakreemiks vahusta koor suhkruga, sega sisse kohupiima- ja vanillipasta.

Luigekeste kokkupanemiseks lõika luigekeste kehad horisontaalselt pooleks (saad kaks kihti). Alumisse kihti tõsta kohupiimakreem. Pealmine luigekese keha lõika pooleks (nagu saaksid kaks tiiba) ja aseta kohupiimakreemile nii, et tagumised tiivaotsad jääksid suunaga ülespoole. Aseta nende keskele kael.

Luigekeste silmadeks (ja ninaks) sulata šokolaad kuuma veevannikohal, tõsta pritskotti ja joonista peale silmad.

Puista üle tuhksuhkruga ja serveeri.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)