Babka ehk rikkalik šokolaadisai

Rikkalik siiru-viiruline pärmitainaküpsetis rohke šokolaadiga, pealt purukattega.

Pärmitaigen:

  • 0,75 dl piima
  • 1 pakki kuivpärmi (12 g)
  • 1 dl suhkrut
  • 1 suur muna
  • 2 munakollast
  • 400 g nisujahu
  • 0,5 tl soola
  • 100 g toasooja võid

Purukate:

  • 0,5 dl suhkrut
  • 30 g nisujahu
  • 40 g toasooja võid

Täidis:

  • 250 g tumedat šokolaadi, hakitud
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 dl suhkrut
  • 100 g toasooja võid

Määrimiseks:

  • 1 muna
  • 1 spl piima

Pärmitainaks kuumuta piim 40 kraadini ja sega sisse pärm ning 1 spl suhkrut. Lase seista ca 5 minutit kuniks pärm “hakkab käima”, s.t. on kergelt vahune ja tunned pärmi käärimise lõhna.

Vahusta eraldi kausis mikseriga muna, munakollased ja suhkur. Lisa sellele piima-pärmi segu ja sega ühtlaseks. Lisa jahu ja sool, sega kergelt lusikaga läbi. Lisa või ja sõtku käte abiga valmis taigen, seda ca 10 minutit taigent töödeldes. Pane taigen kaussi, raputa üle jahuga, kata käterätiga ja jäta 1 tunniks sooja kohta kerkima. Taigen ei kerki nii palju nagu nn tava-pärmitaigen, sest babka tainas on rohkelt võid ja mune.

Samal ajal kui taigen kerkib, tee järgmised tööd. Sega purukatteks sõrmede vahel suhkur, nisujahu ja või. Peata töö kui segu on nn saepurune ja aseta külmikusse ootele. Valmista ette keeksivorm. Määri see seestpoolt võiga ja kata küpsetuspaberiga. Babka määrimiseks klopi lahti muna ja sega piimaga. Täidiseks sulata või, võta see pliidilt ja lisa siis suhkur, kaneel ja peeneks hakitud šokolaad. Sega segamini. Šokolaad las jääda osaliselt sulamata kujul.

Rulli taigen jahusel pinnal õhukeseks pikaks ristkülikuks ja pintselda servad munaga.

babka_2

Määri täidis tainale.

babka_3

Rulli tükk tihedalt rulli ja suru serv tihedalt kinni. Keera rulli sisse 5-6 keerdu.

babka_4

Määri pealt munaga ja raputa peale purukatet. Tõsta vasak pool taigent parema peale kohakuti.

babka_5

Keera rulli sisse veel 2-3 keerdu.

babka_6

Tõsta keeksivormi. Määri pealt munaga ja raputa peale ülejäänud purukate. Aseta 30 minutiks sooja kohta kerkima.

babka_7

Küpseta 175 kraadises ahjus ca 55 minutit. Lase vormis jahtuda, nii imab küpsetis endasse sulavõid ja saab eriti mahlane.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee). Babka tegemise õpetus ilmus Nipiraamatus, aprill 2016. Eva samm-sammult õpetused ilmuvad ajakirjas Nipiraamat igakuiselt.

 




Eelmine postitus
Moskva saiad
Järgmine postitus
Vastlakuklid
2 Kommentaari

January 18, 2017

Tere.
Kas 1 pakk kuivpärmi = 25 g presspärmiga?


    January 18, 2017

    Üks pakk kuivpärmi (12 g) asenda 50 g värske pärmiga.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loe veel...
Moskva saiad

Moskva saiad lihtsustatud versioonis, tavalise pärmitainaga (originaalretsept näeb ette kihitatud pärmitainategu) ning tavalise keedukreemiga (originaal valmib manna-keedukreemiga). Saiakeste tegu on aeganõudev, kuid igati väärt katsetamist. Sellest kogusest tuleb 25-30 saiakest.

sulge x

Oleme tänulikud, kui annate kommentaariumis teada, kas ja kuidas meie retseptid õnnestusid (või siis mitte); veelgi tänulikumad oleme teiepoolsete argumenteeritud arvamuste üle. Mittesobivad kommentaarid kustutame. Jätame endale õiguse avaldada kommentaari kirjutamiseks kasutatud arvuti IP-aadressi õiguskaitseasutustega koostöö tegemiseks.