Kuulsast Brita koogist inspireeritud beseerull – krõbedate mandlilaastude ja kreemise vahukoorese täidisega, millele lisavad maitset hapud vaarikad.

  • 4 munavalget
  • 220 g (peeneteralisemat) suhkurt
  • 1 spl sidrunimahla
  • 1 spl maisitärklist
  • 100 g mandlilaastusid
  • 2 dl 35% koort
  • 100 g toorjuustu
  • 0,5 dl suhkurt
  • 200 g vaarikaid

Rösti mandlilaastud kuumal pannil kergelt pruunikaks (sega hoolikalt ja jälgi kuumust, et need kõrbema ei hakkaks).

Pane küpsetuspaber ahjuplaadile (30×40 cm) ja puista see ühtlaselt üle (50 g) mandlilaastudega.

Vahusta munavalged pehmeks vahuks, jätka vahustamist lisades järk-järgult kogu suhkur (ca 5-7 min). Sega käsitsi juurde tärklis ja sidrunimahl, jätka massi kloppimist lusikaga mõned minutid. Määri ettevaatlikult küpsetuspaberile, tasanda ja puista peale ülejäänud mandlilaastud. Küpseta 170-kraadises ahjus 18 minutit.

Ahjust välja võttes kummuta beseeplaat puhtale küpsetuspaberile (seda saad edukalt teha bambusmati vms kergema plaadi abiga, tõstes küpsetuspaberi ja bambusmati beseekihi peale ja selle kiirelt pahupidi keerates). Eemalda küpsetamisel abiks olnud küpsetuspaber. Lase beseel täielikult jahtuda.

Vahusta koor suhkruga, sega juurde toorjuust. Kui segu on ühtlane, lisa (parim on külmutatud kujul) vaarikad. Sega ja kata ¾ beseekihist. Keera besee küpsetuspaberit servast üles tõstes rulli.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee), ilmunud ajakirjas Oma Maitse mai 2011.