Odrajahu annab kuklitele mõnusa mureduse ja teeb kukli söömise natuke lihtsamaks. Tervislik boonus on veel peale selle.

  • 30 g presspärmi
  • 250 ml piima
  • 150 g odrajahu
  • umbes 275 g nisujahu
  • 1 tl kardemoni
  • 4 sl suhkrut
  • 50 g võid
  • 0,5 tl soola
Täidis:
  • 350 g rasvatut pakikohupiima
  • 300 ml 35% koort
  • 3-4 sl suhkrut
  • pohla-õuna moosi
  • tuhksuhkrut

Murenda pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur, jahvatatud kardemon ja odrajahu ning lase soojas kohas seista umbes 15-20 minutit. Lisa siis muna, nisujahu, sool ja sulavõi ning sega miksriga või sõtku käsitsi valmis tainas. Jahu ei maksa kohe korraga sisse kallata, vaid jao kaupa, siis jääb ära oht, et tainas tuleb liiga kõva ning pehmemast tainast tulevad ka pehmemad kuklid. Puista tainale peale pisut jahu ja lase räti all kerkida kahekordseks. Seejärel vormi jahuste käte vahel 10-12 kuklit ja lase neil kerkida umbes 15 minutit. Soovi korral võid pealt määrida lahtiklopitud munaga. Küpseta 200 kraadi juures 10-12 minutit.

Täidise jaoks suru pakikohupiim läbi traat- või jõhvsõela. Vahusta vahukoor vaniljesuhkru ja tavalise suhkruga pehmeks vahuks, lisa kohupiim ja vahusta veel pisut. Lõika kuklitel kaas pealt ära, uurista pisut sisu välja, tõsta põhja lusikatäis moosi, sellele kohupiima-vahukoore täidis. Aseta kaas peale ja puista peale tuhksuhkrut.

Retsept ja foto: Elina Sildre (Perenaine.ee)