Keedutainal põhinevad klassikalised küpsetised mahlase kohupiimatäidisega.

Keedutainas (sellest kogusest saab 2 plaaditäit ehk u. 24 tuuletaskut):

  • 100 g nisujahu, kõvemat sorti, soovitame nt Sunnuntai
  • 75 g võid, 82% rasvasisaldusega, soovitame nt Valio või
  • 175 ml vett
  • 0,5 tl soola
  • 3 muna

Täidis:

  • 250 g kohupiimakreemi
  • 1,5 dl 35% koort
  • 0,5 dl suhkrut
  • kaunistuseks tuhksuhkurt

Mõõda valmis jahu kogus. Tükelda külm või. Pane vesi, või ja sool potti ja kuumuta keskmisel kuumusel kuniks või on sulanud ja segu on just keema minemas. Sega nii harva kui vajalik, sest segamisega aurustub liigselt vedelikku. Eemalda ruttu pliidilt ja lisa jahu. Hakka saadud massi intensiivselt lusikaga kloppima, et moodustuks ühtlane tainakogus.

Pane segu veelkord pliidile ja kuumuta seda keskmisel tulel pidevalt segades 2 minutit. Segu muutub nüüd veelgi ühtlasemaks ja läikivamaks. Aseta saadud mass jahtuma ja oota kuniks see on jahtunud toatemperatuurini.

Klopi lahti munad. Hakka jahtunud tainast mikserdama (kui omad köögikombaini, kasuta tainasegamisotsikut) ja nirista sisse munasegu nii, et jätad alguses 2-3 spl alles. Mikserda suurel kiirusel kuniks saad läikiva elastse taina. Peata mikseri töö ja testi taina paksust – tainamass peab olema nii vedel, et kukub lusikalt maha, aga püsima siiski niipalju koos, et tainapallid laiali ei vaju. Vajadusel lisa juurde munamassi ja mikserda edasi.

Pane valmis tainamass kondiitrikotti (või kasuta kilekotti), lisa eelnevalt ka sakiline kondiitriotsik. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lase kondiitrikotist ahjuplaadile tainapallid, jättes nende vahele piisava vahemaa kerkmiseks. Pallikeste kõrgus võiks olla 3 cm ja läbimõõt samuti 3 cm. Tee üks sõrm märjaks ja vajuta alla tekkinud kõrged tipud.

Küpseta korralikult eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 15 minutit. Tee paariks sekundiks ahjuuks lahti ja lase liigne aur välja. Alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta veel 10-12 minutit. Võta küpsetised ahjust ja torka grillvardaga küpsetistesse külje peale augud ja pane veel 5 minutiks ahju küpsema. See kindlustab, et tuuletaskud ka seest korralikult läbi küpseksid. Valmis küpsetised on pealt ja alt hele- kuni keskmiselt pruunikad. Võta ahjust ja pane kohe siinile jahtuma.

Täidiseks vahusta vahukoor suhkruga ja sega kohupiimakreemiga. Pane segu kondiitrikotti (koos metallotsikuga) ja lase tehtud augu kaudu täidis küpsetise sisse. Sõrmede abil saad tunnetada, et täidist oleks ikka nii palju,et tuuletasku on seest pingul. Tuuletaskud võid ka keskelt pooleks lõigata ja täidise lusikaga sisse panna. Sõelu tuhksuhkur peale ja serveeri kohe.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)