Intensiivse maitsega mustsõstar sobib maitse poolest hästi rammusa toorjuustuga. See on silmailu ja maitseelamusi pakkuv kook kenadeks suveõhtuteks.
Põhi:
- 100 g Digestive või Selga küpsiseid
- 50 g võid
Täidis:
- 300 g mustsõstraid
- 600 g toorjuustu (Philadelphia täisrasvast)
- 0,5 dl + 1 dl suhkrut
- 3 muna
- 1 dl hapukoort
Koogitegu alusta enne küpsetamist sellega, et tõsta toorjuust, munad ja hapukoor toatemperatuurile soojenema (pool kuni 2 tundi, sõltuvalt toatemperatuurist).
Pane mustsõstrad 100 ml veega tulele ja keeda 3 minutit. Lisa 0,5 dl suhkrut, kuumuta keemiseni ja keeda veel 5 minutit, kuniks siirup pakseneb. Püreesta saumikseriga (ettevaatust, tulikuum!) ja sõelu tahked tükid välja. Jäta saadud segu jahtuma.
Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru lusikaga õhukese kihina lahtikäiva 24 cm-se läbimõõduga koogivormi põhja.
Vahusta toorjuust kreemiseks (see käib kiirelt kui oled toorjuustu toatemperatuurini soojendanud), lisa 1 dl suhkrut (kui soovid lisada ka tärklist, mis annab suurema kindluse koogi koospüsimiseks, siis sega tärklis eelnevalt suhkru sisse) ja ühekaupa munad. Kõige lõpus lisa hapukoor ja sega ühtlaseks massiks.
Kalla toorjuustusegu ettevaatlikult koogipõhjale. Võta mustasõstrasiirup ja kalla see peenikese nirena, ringjate liigutustega koogi peale.
Kook küpseb 160-kraadises ahjus 50-60 minutit. Aseta küpsetamise ajaks ahju ka veenõu, sest suurem niiskus hoiab ära koogi pragunemise.
Pärast koogi valmimist jäta kook esmalt ahju jahtuma, ahjuuks paokil. Tunni pärast tõsta kook ahjust välja toatemperatuurile jahtuma ja seejärel pane kook üleööks külmkappi tahenema. Koogivormist võta välja järgmisel hommikul.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)
Kati
Maitsev on küll ja üsna kaunis ka, selgelt kolmekihiline, pealmine on kaunis tumelilla/must, aga eks järgmine kord jätan osa kastet serveerimise ajaks alles 🙂
Evelyn
Väga hea kook! Põhja tegin küll pisut paksema ja sõstrasiirup oli nii paks, et pidin lusikaga peale tõstma. Aga soovitan kindlasti proovida!
Inga
Loodame, et kook tuleb hea, aga vaadates pilti, sain alles hiljem aru, et koogi tegemise õpetuses on viga. Pildilt järeldub, et kindla peale on siirupit valatud taigna peale ja need ringjad triibud võib toorjuustu peale teha vaid kaunistuseks. Loodame, et kui kõik see siirup toorjuustu otsa kallata, ka ikka süüa sünnib.
Eva@Perenaine
Loodame ka omalt poolt, et kook tuli hea! Õpetuses ongi kirjas, et esmalt tuleb toorjuustumass küpsisepõhjale kallata ning selle peale mustsõstrasiirup. Osa siirupist vajubki põhja (nagu ka fotolt näha on).
Inga
Kook tuligi väga hea, kuigi kartusest, et mustsõstramass koogi peal kõrbeb mustjaks, segasin pealekallatud siirupi toorjuustuga ära. Nii nägi ka väga ilus siiruviiruline välja. Aga kui tuleb lihtsalt peale valada ja siirup ise ka all valgub, siis teine kord teen nii nagu juhend ütleb. Tänan kommentaari eest!
Eve
Tegin veidi omaloomingut, põhjaks kasutasin 200g Kalevi didestiivküpsiseid, lisasin spl kaneeli ning põhja peale panin mustsõstramoosi, mille valasin üle toorjuustuga 🙂 kook tuli imeline!