Sini-must-valge kook, mis sobib hästi Eesti iseseisvumise taastamise päevaks. Koogi põhi on tehtud heledamate küpsistega kui toorjuustukoogis tavaliselt ja poemunadega, et alumine kiht oleks võimalikult valgem; hapukoorekihti on lisatud kakaod.

Koogipõhi:

  • 16 Lu heledat küpsist
  • 2 sl suhkrut
  • 50 g sulatatud võid

Täidis:

  • 400 g Philadelphia toorjuustu (täisrasvane)
  • 70 g suhkrut + 1 tl vanillisuhkrut
  • 2 muna
  • 2 munakollast

Kate:

  • 4 dl hapukoort
  • 2 sl kakaod
  • 2 sl suhkrut + 1 tl vanillisuhkrut

Glasuur:

  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 1 dl 35% koort
  • 1 sl võid
  • 2 sl kakaopulbrit

Pane ahi 180 kraadile soojenema. Purusta küpsised. Sega suhkru ja võiga ning suru koogivormi põhja; aseta külmkappi ootele.

Sega täidise ained, vala segu koogipõhjale ja küpseta 180-kraadises ahjus 30-40 minutit.

Kuniks täidis küpseb, valmista kate – sega ained kokku. Kalla see küpsenud koogitäidise peale, lisa ahjule pisut kuumust ja küpseta 10-15 minutit.

Küpsenud kook tuleb maha jahutada, esmalt toatemperatuurini ja edasi külmikus – 4-8 tundi.

Glasuuriks sulata ained kuumaveeanumas või lihtsalt kuumal pliidil, nõrgema kuumusega. Määri jahtunud kook pealt šokolaadiglasuuriga ja aseta taas jahedasse tahenema.

Kõige peale pane mustikad.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)