Lõuna-Ameerika vihmametsadest pärinev tonka uba meenutab maitselt nii vanilli, karamelli kui kaneeli ning ka jäätises domineerivad just need maitsed.
- 2 dl 3,5% piima
- 2 dl 35% koort
- 1 keskmise suurusega Tonka uba*
- 5 spl suhkrut
- 4 munakollast
Riivi tonka uba peene riiviga.
Sega munakollased suhkruga. Pane riivitud tonka koos piimaga kastrulisse ja kuumuta keemiseni. Nirista munakollaste sisse, viimaseid pidevalt segades. Kalla tagasi potti ja kuumuta madalal kuumusel (ja pidevalt segades) kuniks segu kergelt pakseneb. Ära mingil juhul segu keema lase, piisab 80-kraadisest temperatuurist.
Tõsta tulelt, kalla läbi sõela, jahuta. Kalla hulka koor ning valmista jäätisemasinaga jäätis vastavalt masina instruktsioonidele.
Sellest kogusest saab ca 1 liiter jäätist.
* Tonka uba müüb Eestis näiteks Umami.ee.
Retsept ja foto: Eva Pärtel (Perenaine.ee)