Lootosjuur on Hiinas ja Jaapanis hästi populaarne köögivili. Kuna ka Eestis on nüüdseks kauplus, mis seda müüb, on paslik lootosjuurega põgusat tutvust teha.

Kiudaine-rikas juurikas meenutab tekstuurilt ja maitselt kergelt kartulit – seda suuresti tänu tärklise kõrge sisalduse tõttu.

Lootosjuure vili kooritakse ja viilutatakse. Sarnaselt õuntele pruunistub kooritud vili hapnikuga kokkupuutes, mistõttu piserdatakse see sidruni- vms happega üle, et kaunis värv säiliks. Lootosjuurt võib ka toorena süüa või salatisse lisada, kuid enamasti lootusjuur keedetakse – keetmise aja pikkus sõltub kui krõmpsu vilja soovite süüa (pehmemaks tulemuseks tuleb viile keeta ca pool tundi). Juurikas sobib hästi aasiapärastesse suppidesse, aga ka salatitesse. Lootosjuurt võib ka rasvas praadida (nt tempura kastmes).

Lootosjuur sobib hästi ka magustoitudesse. Näiteks tehakse Hiinas magusat suppi lootosjuure ja punaste jujuba datlitega.

Lootosjuur on C-vitamiini rikas, selles leidub rohkelt ka B-grupi vitamiine ning rauda.

Vaata lootosjuure salati retsepti siit.