jõhvikakook

Muffinivormide sees mugavalt küpsevad koogikesed. Serveeri koogikesi vanillikastme või –jäätisega, see tasakaalustab jõhvikate hapusust. Sellest kogusest saab 12 koogikest.

Koogipõhjad:

  • 125 g toasooja võid
  • 0,9 dl suhkrut
  • 1 suur muna
  • 250 g nisujahu

Kate:

  • 300 g jõhvikaid
  • 50 g võid
  • 2 spl vett
  • 1,5 dl suhkurt
  • 100 g martsipani
  • Määrimiseks 1 spl võid

Koogipõhjaks vahusta toasoe või käsitsi suhkruga. Lisa lahtiklopitud muna, sega. Sõelu sisse nisujahu. Sõtku kiirelt käte abiga ühtlaseks tainaks ja aseta kilekotti mässituna paariks tunniks külmikusse.

Katteks pane paksupõhjalisse potti suhkur, vesi ja või. Kuumuta segu, kuniks suhkur on sulanud. Lisa pooled jõhvikad ja keeda madalal kuumusel 1 minut. Riivi martsipan.

Määri muffinivormi pesad seest paksult võiga. Rulli taigen jahusel pinnal lahti ja lõika muffinipesa suurused kettad. Ülejääv taigen pane tagasi külmkappi järgmist koogitegu ootama (see säilib ca 2 nädalat).

Jaga kõrvalepandud jõhvikad muffinipesade vahel ära. Pane jõhvikastmest hilisemaks kaunistuseks kõrvale u. 1 dl. Ülejääv jõhvikakaste tõsta lusikaga muffinipesadesse, küpsetamata jõhvikate peale. Selle peale tõsta riivitud martsipan ja kata tainakettaga.

Küpseta 200-kraadises ahjus ca 15 minutit või kuniks tainakettad on silmnähtavalt pruunistunud. Võta ahjust ja kummuta alusele. Kui jõhvikakastet jäi muffinipesasse, tõsta see lusikaga koogikeste peale. Aseta koogid serveerimisalusele ja tõsta peale jõhvikakastet.

Retsept ja foto: Eva Pärtel (raamatust “Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris”)